x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi începe un turneu în Asia

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi începe un turneu în Asia

01 Aug 2022   •   10:30
Președintele Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi începe un turneu în Asia

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a început un turneu în patru țări asiatice, a anunțat biroul său, fără a menționa Taiwanul, pe fondul speculațiilor intense că ar putea vizita insula autoguvernată, revendicată de China, scrie Reuters.

"Președintele Nancy Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea Indo-Pacific, care include vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia", a precizat biroul ei într-un comunicat.

Acesta a precizat că vizita va include aceste țări, dar nu a specificat dacă Pelosi, care este numărul 3 în linia de succesiune prezidențială, ar putea face și alte opriri.

"Călătoria se va concentra pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică în regiunea Indo-Pacific", a precizat biroul.

Gregory Meeks, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, s-a aflat printre membrii delegației.

Pelosi ar urma să sosească luni în Singapore pentru o vizită de două zile, a relatat radiodifuzorul CNA, citând ministerul de externe al țării.

China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan reprezintă un semnal încurajator pentru tabăra pro-independență din insulă. Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

O vizită a lui Pelosi ar fi o demonstrație a sprijinului SUA pentru Taiwan. Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul președinte al Camerei Reprezentanților care a vizitat Taiwanul, în 1997.

Președintele Xi Jinping l-a avertizat joi pe omologul său american, Joe Biden, că Washingtonul ar trebui să respecte principiul "o singură Chină" și că "cei care se joacă cu focul se ard".

Biden i-a spus lui Xi că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat vineri, după convorbirea dintre Xi și Biden, că Taiwanul va continua să își aprofundeze parteneriatul de securitate cu Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene chineze, Shen Jinke, a fost citat de presa de stat, care a declarat duminică că Beijingul își va "proteja în mod hotărât suveranitatea națională și integritatea teritorială".

În timp ce portavionul american USS Ronald Reagan și grupul său de atac s-au întors joi în Marea Chinei de Sud, armata chineză și-a intensificat exercițiile în apropiere.

Sâmbătă, militarii chinezi au efectuat exerciții cu trageri în apele din largul provinciei Fujian, la 100 de kilometri de Taiwan, potrivit autorităților locale.

Paza de coastă chineză va organiza luni un exercițiu în Marea Chinei de Sud, în largul provinciei Guangzhou, potrivit unui alt anunț al Administrației pentru Siguranță Maritimă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat vineri că Statele Unite nu au văzut nicio dovadă a unei activități militare chineze iminente împotriva Taiwanului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nancy pelosi