x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presedintele tsunami

Presedintele tsunami

de Irina Cristea    |    27 Iun 2005   •   00:00
Presedintele tsunami

Dupa 24 de ani, Iranul are sef de stat un laic. Alegerile prezidentiale au fost castigate de ultraconservatorul Mahmud Ahmadinejad, spre ingrijorarea nedisimulata a Occidentului.

Dupa 24 de ani, Iranul are sef de stat un laic. Alegerile prezidentiale au fost castigate de ultraconservatorul Mahmud Ahmadinejad, spre ingrijorarea nedisimulata a Occidentului.

Cei care se asteptau ca noul regim de la Teheran va continua reformele economice si deschiderea fata de Occident au abandonat orice speranta, dupa ce prezidentialele din Iran au fost castigate de "un bun musulman", cunoscut pentru vederile sale radicale si declaratiile acide la adresa SUA. Fost primar al Teheranului, Mahmud Ahmadinejad l-a invins pe adversarul sau, fostul presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani, obtinand aproape 62% din voturile iranienilor.

SURPRIZA. Victoria ultraconservatorului Ahmadinejad este comparata de apropiatii sai cu un tsunami, care va da o cu totul si cu totul alta imagine situatiei din Iran si relatiilor acestei tari cu Occidentul. Adversarul sau Rafsandjani reclama deja ca adversarul sau s-a folosit de trucuri murdare in timpul campaniei si ca victoria lui este nemeritata. O reactie rapida a avut si Departamentul de Stat american, care si-a exprimat scepticismul in legatura cu "preocuparea regimului iranian fata de aspiratiile legitime ale propriului popor si de ingrijorarea comunitatii internationale". Drept replica, noul sef de stat a declarat ieri ca nu considera ca Iranul are "cu adevarat nevoie" de relatii cu SUA. "Iranul este pe calea progresului si nu are neaparat nevoie de Statele Unite", a tinut el sa sublinieze.

RADICAL. Ahmadinejad vrea ca discutiile privind politica nucleara a tarii sa fie purtate in termeni mai duri si ca Iranul sa devina o natiune islamica puternica, dezvoltata si exemplara.

×
Subiecte în articol: externe