x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţia daneză a UE ne vrea în Schengen, alături de Bulgaria

Preşedinţia daneză a UE ne vrea în Schengen, alături de Bulgaria

11 Ian 2012   •   14:11
Preşedinţia daneză a UE ne vrea în Schengen, alături de Bulgaria

Presedintia daneza a Uniunii Europene a anuntat miercuri ca intentioneaza sa deblocheze intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, fata de care si-au exprimat opozitia Olanda si Finlanda.

"Toti trebuie tratati cu aceleasi standarde. Nu putem crea standarde duble si sa le cerem unor tari altceva decat cere Tratatul Schengen", a declarat ministrul danez de justitie si interne, Morten Boedskov, pentru un grup de ziaristi europeni, conform Agerpres, care citeaza Efe si Novinite.

Romania si Bulgaria "au indeplinit criteriile de intrare in Schengen", a spus, potrivit Efe, oficialul danez, a carui tara detine presedintia semestriala prin rotatie a UE, incepand cu 1 ianuarie. Eforturile substantiale ale Romaniei si Bulgariei de a indeplini criteriile pentru aderarea la Schengen trebuie recunoscute, a mentionat acesta, citat de Novinite.

Boedskov a mai spus ca "Danemarca va incerca sa gaseasca o solutie care sa fie multumitoare pentru toata lumea". Portalul bulgar Novinite mai scrie ca,
in opinia ministrului danez, trebuie gasit un echilibru in UE intre libera circulatie si securitate in interiorul spatiului Schengen.

Tot Novinite aminteste ca ambasadorul danez in Romania, Michael Sternberg, si cel din Bulgaria, Kaare Janson, s-au angajat marti ca presedintia daneza a UE va cauta o solutie in ce priveste aderarea celor doua tari la Schengen. Bulgaria si Romania ar fi urmat sa adere la Schengen in 2011, dar Olanda s-a opus, fiind preocupata de coruptia si crima organizata larg raspandite in cele doua tari. in prezent Olanda continua sa se opuna si blocheaza aderarea celor doua pe etape la spatiul fara frontiere, dupa ce in noiembrie Finlanda a renuntat la obiectiile pe care le formulase si ea in acest sens.

×