Preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene, care tocmai s-a încheiat astăzi (30 iunie, n.r.), va fi ţinută minte prin politica externă "confuză" şi prin lipsa de vizibilitate a premierului spaniol, Jose Luis Zapatero, comentează EUObserver.
Publicaţia electronică dă câteva exemple din "neîmplinirile" preşedinţiei rotative a UE, deţinută de la 1 ianuarie şi până astăzi, 30 iunie, de Spania.
- Astfel, în ianuarie, un hacker a publicat pe site-ul preşedinţiei spaniole a UE chipul cunoscutului actor de comedie Mister Bean, care seamănă cu premierul spaniol.
- Decizia preşedintelui american, Barack Obama, în februarie, de a nu participa la Summitul UE-SUA de la Madrid, care urma să fie prezentat ca una dintre realizările preşedinţiei spaniole a UE, l-a pus din nou pe premierul spaniol într-o situaţie stânjenitoare, comentează EUObserver.
- O altă ocazie ratată de Spania, prin Zapatero, de a se afirma la nivel internaţional, a fost anularea unui summit UE în mai la care urmau să participe lideri arabi şi israelieni.
CRIZA PSIHOLOGICĂ
Dar ceea ce l-a compromis cel mai mult, după cum se pare, a fost cum a gestionat sau, mai precis, cum nu a gestionat cea mai importantă problemă: criza economică. De la bun început, el i-a "delegat" sarcinile preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, precum şi Germaniei şi Franţei. Spania s-a asigurat doar că "testele de stres" aplicate băncilor europene vor beneficia de transparenţă, fiind făcute publice.
"El a fost la locul potrivit, în umbră, susţinându-l pe Van Rompuy", a afirmat un diplomat spaniol, citat de EUObserver, iar într-o altă variantă, menţionată de aceeaşi publicaţie, Zapatero "s-a ascuns" după Van Rompuy, pentru a distrage atenţia de la prăbuşirea economiei Spaniei.