x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţii negri din filme

Preşedinţii negri din filme

05 Noi 2008   •   00:00

Înainte de Barack Obama au fost preşedinţi afroamericani la Casa Albă Morgan Freeman, James Earl Jones sau Chris Rock. E adevărat, doar în filme…



Preşedinţii de culoare de la Casa Albă au fost până acum doar ficţiuni.

În "Rufus Jones Preşedinte”, un musical produs în 1933, un băiat de culoare în vârstă de şapte ani este ales preşedintele Statelor Unite.

Actorul James Earl Jones joacă, în 1972, în filmul "The Man”, rolul unui senator care ajunge mai marele Statelor Unite. Când preşedintele şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe îşi pierd viaţa după ce se prăbuşeşte clădirea în care se aflau, vicepreşedintele refuză să preia prima funcţie în stat,  din motive de sănătate.  Aşa ajunge senatorul afroamerican Douglas Dilman (James Earl Jones) să fie primul preşedinte de culoare din Biroul Oval.

Tommy Lister Jr. a dat viaţa unui alt preşedinte american de culoare în "Al cincilea element” (1997). Acesta luptă alături de Bruce Willis pentru a salva lumea de o ameninţare interplanetară, în anul 2263.  

Morgan Freeman şi "Impactul nimicitor”
În "Deep Impact” (1998), Morgan Freeman îl joacă pe Tom Beck, preşedintele american de culoare ce trebuie să pregătească Terra pentru coliziunea cu o cometă.  

"Normal, când vezi un negru sau o femeie preşedinte într-un film, un asteroid e pe punctul de a se lovi de Statuia Libertăţii”, glumea Jon Stewart la ultima gală Oscar, făcând referire la rolul interpretat de Morgan Freeman.

În comedia "Head of State” (2003),  distratul  Mays Gilliam, interpretat de Chris Rock, este împins "la derută” în campania electorală, din lipsă de alţi candidaţi. Sufletist, necioplit şi de o sinceritate obositoare pe alocuri, Mays ajunge şi el preşedinte la Casa Albă.
"Nu ştiu dacă voi vedea un preşedinte negru cât voi trăi”, comenta Chris Rock atunci când acest film a fost lansat şi pe DVD.

După cinci ani, iată că realitatea se pregăteşte să-l contrazică.

Preşedinte de culoare a fost şi Dennis Haysbert,  care l-a interpretat pe David Palmer în serialul "24”. În film, Palmer cade victima unui atentat.
Haysbert este unul dintre susţinătorii lui Obama. A precizat însă că "Niciodată nu l-am văzut ca pe un preşedinte negru, ci ca cea mai bună persoană pentru acest post"

×
Subiecte în articol: presedinte