x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un gram de marijuana legală va costa un dolar în Uruguay

Un gram de marijuana legală va costa un dolar în Uruguay

22 Oct 2013   •   15:27
Un gram de marijuana legală va costa un dolar în Uruguay

Un gram de marijuana, substanţă care va putea fi vândută legal în Uruguay, va costa un dolar, un preţ menit să facă să dispară piaţa neagră a drogurilor.

Proiectul de lege care dezincriminează cultivarea şi vânzarea de marijuana a trecut deja de camera inferioară din Parlamentul uruguayan şi este susţinut de preşedintele Jose Mujica, acesta anunţând că va promulga legea imediat ce trece şi de Senat.

Vânzarea de marijuana legală ar urma să înceapă în al doilea semestru al anului 2014, estimându-se un preţ de un dolar pe gram, un preţ de opt ori mai mic ca cele practicate în dispensarele americane unde se vinde marijuana în scop medicinal.

Julio Calzada, şeful Consiliului Naţional Anti-Drog din Uruguay, spune că un gram va fi suficient pentru o ţigară de marijuana sau două ori trei ţigarete slim. Acesta a adăugat că statul nu vrea să facă bani din vânzarea de marijuana, ci să distrugă piaţa neagră, oferind preţuri similare sau mai mici.

"Marijuana găsită pe piaţa neagră este de foarte slabă calitate, iar achiziţionarea îi expune pe consumatori la pericol. Statul va oferi un loc sigur unde se poate cumpăra legal marfă de calitate la acelaşi preţ sau la unul mai mic", spune acesta.

Vânzarea de marijuana va fi restricţionată doar pentru cetăţenii din Uruguay, care vor putea cumpăra cel mult 40 de grame pe lună.

Consumul este deja dezincriminat în Uruguay, însă cultivarea, distribuţia şi vânzarea sunt încă fapte penale.

Aproximativ 120.000 de uruguayeni spun că au consumat marijuana în ultimul an. Dintre ei, 75.000 spun că fumează săptămânal, iar 20.000 zilnic, se arată într-un raport al Consiliului Naţional Anti-Drog.

În SUA, statele Washington şi Colorado au legalizat acest drog uşor, urmând să poată fi vândut începând cu anul viitor. Statul american va taxa, însă, acest produs, spre deosebire de Uruguay, specialiştii estimând că un gram se va vinde la preţuri cuprinse între 13 şi 17 dolari.

Marijuana folosită în scop medicinal, care poate fi luată pe reţetă din dispensare, are preţuri cuprinse între 8 şi 14 dolari pe gram, în funcţie de calitate. 

×