x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prigonirea creştinilor din Irak, 'crimă împotriva umanităţii'

Prigonirea creştinilor din Irak, 'crimă împotriva umanităţii'

21 Iul 2014   •   13:18
Prigonirea creştinilor din Irak, 'crimă împotriva umanităţii'
Sursa foto: STR/EPA

 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că persecuţia creştinilor din Mosul (Irak) de către jihadiştii Statului Islamic (SI) poate fi considerată ca o crimă împotriva umanităţii, relatează AFP.
În momentul în care sute de familii creştine fug din Mosul după un ultimatum al SI, Ban Ki-moon a 'condamnat în modul cel mai ferm cu putinţă persecuţia sistematică a minorităţilor din Irak de către Statul Islamic şi grupările armate care îi sunt afiliate'.

Jihadiştii din Irak alungă creştinii şi le confiscă locuinţele

Într-un comunicat al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat 'deosebit de tulburat de informaţiile cu privire la ameninţările contra creştinilor din Mosul'.

Secretarul general a reafirmat că 'atacurile sistematice contra civililor din cauza originii lor etnice sau a apartenenţei religioase pot constitui o crimă împotriva umanităţii ai cărei autori vor trebui să dea socoteală', a adăugat comunicatul ONU.

Statul Islamic, care a preluat joi controlul asupra oraşului Mosul, a lansat vineri un ultimatum care dă minorităţii creştine câteva ore pentru a părăsi zona. Săptămâna trecută, SI a lansat un apel creştinilor din cel de-al doilea oraş al ţării 'să se convertească la Islam, să plătească o taxă specială ori să părăsească oraşul', în caz contrar urmând să fie executaţi.

Înainte de invazia americană din 2003, în Irak trăiau peste un milion de creştini, dintre care mai mult de 600.000 la Bagdad, 60.000 la Mosul, dar şi în oraşele petroliere Kirkuk (nord) şi Basra (sud). (Agerpres)

×