x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prim-ministrul Indiei: Se vor lua toate măsurile pentru „izolarea completă” a Pakistanului

Prim-ministrul Indiei: Se vor lua toate măsurile pentru „izolarea completă” a Pakistanului

15 Feb 2019   •   11:50
Prim-ministrul Indiei: Se vor lua toate măsurile pentru „izolarea completă” a Pakistanului

Prim-ministrul indian Narendra Modi a promis vineri un răspuns puternic la atentatul cu maşină-capcană produs în Kashmir, soldat cu moartea a 44 de paramilitari şi pentru care guvernul său a acuzat Pakistanul, crescând tensiunile cu rivalul nuclear, relatează Reuters.

Atacul asupra unui convoi militar în Jammu şi Kashmir unde India se confruntă cu o insurgenţă este cel mai grav din ultimele decenii şi a fost comis cu doar câteva luni înainte ca naţionaliştii hinduşi ai lui Modi aflaţi la putere să se confrunte cu alegeri generale strânse.

"Vom da un răspuns potrivit, vecinului nostru nu i se va permite să ne destabilizeze", a declarat Modi într-un discurs imediat după ce şi-a convocat consilierii de securitate pentru a lua în considerare un răspuns la atacul ce a provocat o revărsare de furie pe social media şi apeluri la răzbunare.

Grupul militar islamist Jaish-e-Mohammad (JeM), cu baza în Pakistan, a revendicat responsabilitatea la scurt timp după ce un atentator sinucigaş a intrat joi cu maşina sa încărcată cu explozivi într-un autobuz ce transporta personal al Central Reserve Police Force.

Guvernul indian a declarat că are dovezi incontestabile privind implicarea Pakistanului în atac. Islamabadul a respins acuzaţia că are legătură cu atacul.

India va lua toate măsurile diplomatice posibile pentru a asigura "izolarea completă" a Pakistanului, a declarat ministrul fără portofoliu Arun Jaitley la scurt timp după ce Cabinet Committee on Security (CCS, comitetul pentru securitate al guvernului) s-a reunit la reşedinţa lui Modi.

Ca un prim pas, aceasta ar include retragerea de către India a privilegiilor comerciale pentru cea mai favorizată naţiune (MFN) acordate Pakistanului, a spus Jaitley.

Dar schimburile bilaterale dintre India şi Pakistan nu depăşesc 2 miliarde de dolari pe an şi Modi, care se confruntă cu alegeri dificile, probabil că se va afla sub presiune pentru un răspuns mai puternic.

El a fost învestit în 2014 promiţând să înfrunte ţara vecină musulmană, cu care India a purtat de două ori războaie de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1947.

Kashmirul este o regiune majoritar musulmană, aflată în centrul a decenii de ostilitate între India şi Pakistan. Cei doi vecini guvernează părţi ale regiunii, în timp ce ambii revendică întreg teritoriul ca fiind al lor.

Ultimul atac major în Kashmir a avut loc în 2016 când militanţii au atacat o tabără a armatei indiene la Uri ucigând 20 de soldaţi. Modi a răspuns cu o lovitură ţintită asupra unor tabere suspectate de militanţi de-a lungul graniţei în Kashmirul pakistanez câteva săptămâni mai târziu.

Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a calificat ultimul atac din Kashmir drept un subiect ce provoacă o ''serioasă îngrijorare".

Dar într-un scurt comunicat difuzat la începutul zilei de vineri, el a adăugat: "Noi respingem puternic orice insinuare a elementelor din guvernul indian şi cercurile mass-media care încearcă să lege atacul de Statul Pakistan fără investigaţii".

Casa Albă a cerut Pakistanului într-un comunicat "să înceteze imediat să ofere sprijin şi adăpost sigur tuturor grupurilor teroriste ce operează pe teritoriul său". Ea adaugă că atacul întăreşte determinarea Statelor Unite de a creşte cooperarea cu India în domeniul combaterii terorismului.

AGERPRES

×