x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima navă cu cereale din Ucraina este întârziată de vremea rea din Marea Neagră

Prima navă cu cereale din Ucraina este întârziată de vremea rea din Marea Neagră

02 Aug 2022   •   16:40
Prima navă cu cereale din Ucraina este întârziată de vremea rea din Marea Neagră
Sursa foto: Unsplash.com

Prima navă de cereale care a părăsit Ucraina de la începutul războiului cu Rusia a fost încetinită de vremea rea din Marea Neagră și va ajunge cu întârziere la Istanbul, cel mai probabil miercuri dimineața, potrivit Sky News.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a plecat luni din portul Odesa, ar trebui să ajungă la Istanbul miercuri dimineață, potrivit contraamiralului Ozcan Altunbulak, coordonator la Centrul comun înființat pentru a supraveghea transporturile de cereale.

Oficiali ruși, ucraineni, turci și ONU urmează să inspecteze nava după ce aceasta va ancora la Istanbul.

Inspecțiile fac parte dintr-un acord negociat de ONU și Turcia pentru a transfera stocurile de cereale ucrainene pe piețele externe și pentru a atenua o criză alimentară globală în creștere.

Contraamiralul Altunbulak a declarat că „pregătirile și planificările” continuă pentru alte nave care se așteaptă să părăsească porturile ucrainene, dar nu a oferit detalii.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, se va îndrepta spre Liban după ce va trece prin strâmtoarea Bosfor din Turcia. Aceasta transportă 26.527 de tone de cereale. Libanul este deja afectat de o criză puternică de alimente iar oamenii stau zilnic câte trei ore la cozi pentru o pâine.

ONU a avertizat asupra riscului de foamete multiplă în acest an, în condițiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic rezervele de alimente.

×
Subiecte în articol: cereale ucraina Odesa marea neagră