x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul din Istanbul, condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru că a insultat funcționari publici

Primarul din Istanbul, condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru că a insultat funcționari publici

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   23:15
Primarul din Istanbul, condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru că a insultat funcționari publici
Sursa foto: Facebook Ekrem İmamoğlu

Un tribunal din Turcia l-a condamnat pe primarul din Istanbul la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru că a insultat funcționari publici într-un discurs, scrie BBC.

Ekrem Imamoglu a fost acuzat după ce a spus că cei care au anulat alegerile locale din 2019 sunt "proști".

Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a învins un candidat din partea Partidului AK al președintelui Recep Tayip Erdogan pentru a revendica primăria orașului.

Condamnarea sa îl poate descalifica pentru a ocupa o funcție politică sau pentru a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Imamoglu, din partea Partidului Popular Republican, este considerat unul dintre cei mai puternici candidați ai opoziției pentru a-l înfrunta pe Erdogan în alegerile care trebuie să aibă loc până în iunie anul viitor.

Cazul se concentrează în jurul comentariilor făcute de Imamoglu după ce a câștigat la limită alegerile pentru primărie din martie 2019.

Rezultatul a fost anulat ca urmare a plângerilor AKP privind nereguli la vot, iar comisia electorală a dispus o repetare a alegerilor.

Imamoglu a apărat folosirea cuvântului "proști" pentru a-i descrie pe cei care au anulat rezultatul inițial, spunând că a răspuns la un limbaj similar folosit de ministrul de interne Suleyman Soylu.

Imamoglu a continuat să câștige din nou atunci când au avut loc noi alegeri în iunie 2019, obținând cu 770.000 de voturi mai mult decât rivalul său și punând capăt celor 25 de ani de guvernare AKP în cel mai mare oraș din Turcia.

Decizia de miercuri va trebui să fie confirmată de o curte de apel, iar dacă va fi menținută, atunci Imamoglu va fi scos din cursa pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de anul viitor.

Într-o declarație video difuzată după verdictul instanței, el a respins procedurile, spunând că "o mână de oameni nu pot prelua autoritatea dată de popor".

Susținătorii primarului s-au adunat în fața clădirilor consiliului municipal din Istanbul după ce acesta a făcut apel la oameni să își arate sprijinul.

Se așteaptă ca Imamoglu să facă apel și își va continua mandatul, dar posibilitatea ca acesta să fie descalificat pentru a candida la alegerile prezidențiale va îngreuna sarcina partidelor de opoziție din Turcia de a alege un candidat care să îl înfrunte pe Erdogan.

Sondajele de opinie arată că primarul din Istanbul se numără printre puținii lideri ai opoziției care l-ar putea învinge pe președinte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Primar Istanbul

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: primar Istanbul condamnat inchisoare