x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul din Harkov, victima unei tentative de asasinat, transportat în Israel

Primarul din Harkov, victima unei tentative de asasinat, transportat în Israel

de Agerpres    |    29 Apr 2014   •   11:15
Primarul din Harkov, victima unei tentative de asasinat, transportat în Israel

Ghennadi Kernes, controversatul primar al Harkovului, un mare centru industrial şi cultural din estul Ucrainei, a fost transportat marţi pentru tratament în Israel, după ce a fost grav rănit luni, într-o tentativă de asasinat, un incident care să riscă să agraveze şi mai mult situaţia deja explozivă din această regiune rusofonă, relatează Unian şi AFP.

Potrivit Unian, starea sa de sănătate rămâne critică, iar medicii ucraineni care l-au operat imediat după atentat s-au abţinut să facă vreun pronostic asupra şanselor sale de supravieţuire.

"Kernes a fost lovit cu un glonte în spate şi viaţa sa este în pericol", a spus medicul care l-a operat, Valeri Boiko.

Potrivit aliatului său, fostul guvernator al regiunii Harkov, Mihailo Dobkin, primarul făcea jogging atunci când a fost lovit de glonţul tras, probabil, de un lunetist. O primă versiune dată publicităţii luni releva că primarul Kernes, pe care unii îl numesc prorus, iar alţii îl acuză de loialitate faţă de actualele autorităţi proeuropene de la Kiev, se scălda într-un râu din apropiere. Ulterior, a apărut varianta că primarul făcea sport cu bicicleta.

Kernes fusese plasat sub anchetă judiciară în martie de un tribunal din Kiev într-o presupusă afacere cu răpiri de persoane şi tortură (în timpul Euromaidanului de la Kiev), dar a rămas în funcţie.

Personaj plin de culoare, el are deja un cazier judiciar pentru furt şi escrocherie. Iniţial a adoptat metode dure împotriva oponenţilor din oraşul său în timpul celor trei luni de contestare proeuropeană, care a condus la înlăturarea regimului preşedintelui prorus Viktor Ianukovici la sfârşitul lunii februarie.

Opozanţii l-au atacat regulat, dar în ultimul timp el a început să fie încolţit de ambele părţi: atât de susţinătorii noilor autorităţi de la Kiev, cât şi de militanţii proruşi, care pledează pentru federalizare, după ce la un miting a pledat pentru un stat unitar ucrainean.

Potrivit AFP, primarul Harkovului ar sta în spatele grupului paramilitar numit Oplot, condus de un anume Evgheni Jilin, fost poliţist cu cazier judiciar, dar de astfel de mici armate dispun aproape toţi oligarhii şi guvernatorii din Ucraina, după cum relatează presa ucraineană.

Militanţi ai Oplot erau prezenţi duminică printre insurgenţii care au preluat controlul televiziunii regionale din Doneţk, capitala acestei regiuni din estul Ucrainei, confruntată cu o insurecţie prorusă.

Atât primarul Harkovului, oraş cu 1,4 milioane de locuitori, cât şi fostul guvernator Mihail Dobkin s-au declarat recent simpatizanţi ai unei "Ucrainei unite", în urma alipirii în martie a Crimeii la Rusia, în timp ce tensiunile separatiste se amplifică în regiunea vecină Doneţk, alimentate, potrivit Kievului, de către Kremlin.

Potrivit unei ipoteze făcute publice luni de Ministerul ucrainean de Interne, atentatul ar fi legat de rebeliunea separatistă în regiunea Doneţk, în scopul "destabilizării Harkovului".

"Acest atac ar putea servi ca un semnal pentru politicieni şi oameni de afaceri care respectă neutralitatea în regiunea lor să aleagă clar de partea cui sunt", estimează analistul politic independent Volodimir Fesenko.

Kernes este un lider "puternic şi autoritar, el a tras sforile şi a fost un element-cheie al stabilităţii" în regiune, mai spune acelaşi expert ucrainean.

Pentru analistul ucrainean Vadim Karasev, indiferent de motivele atacului, aceasta va avea ca rezultat "o creştere a violenţelor şi tendinţelor proruse" în acest oraş.

"Glonţul tras în Kernes este primul dintre atacurile planificate împotriva politicienilor nesupuşi Moscovei", susţine pe de altă parte fostul ministru de interne ucrainean Iuri Luţenko, potrivit căruia ar fi vizaţi şi alţi politicieni care simbolizează naţionalismul economic ucrainean în sud-estul rusofon al Ucrainei.

Tentativa de asasinat împotriva sa este legată de schimbarea poziţiei sale după apariţia riscului unei invazii ruse asupra Ucrainei, apreciază şi redactorul-şef al portalului ucrainean Cenzor, Iuri Butusov.

El spune că după discuţiile purtate cu oligarhul, loial Kievului, Igor Kolomoiski (în prezent, guvernator al Dniepropetrovsk), Kernes a desfiinţat "Primul front ucrainean", care, în concepţia Kremlinului, trebuia să legitimeze divizarea Ucrainei. Moscova le atribuiseră un rol central lui Ghennadi Kernes şi prietenului său Mihailo Dobkin în strategia sa în estul Ucrainei, iar schimbarea poziţiei lor în sprijinul autorităţilor proeuropene de la Kiev a adus prejudicii grave planurilor Moscovei în regiune, conform lui Butusov.

×