x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul caz uman diagnosticat cu hepatita E a șobolanilor

Primul caz uman diagnosticat cu hepatita E a șobolanilor

28 Sep 2018   •   16:47
Primul caz uman diagnosticat cu hepatita E a șobolanilor

Un rezident din Hong Kong a fost diagnosticat cu virusul hepatitei E a şobolanilor, indică un studiu al uneia dintre cele mai mari universităţi din fosta colonie britanică, potrivit căruia acesta este primul caz cunoscut de infectare a unui om cu această variantă a bolii, informează AFP. 
      
Universitatea din Hong Kong a declarat că a "dovedit pentru prima dată că virusul hepatitei şobolanului (HEV a şobolanului) poate infecta oamenii şi provoca o infecţie clinică. Pană acum, nu exista nici o dovadă că boala ar putea fi transmisă de şobolani oamenilor, adaugă autorii studiului într-un comunicat publicat vineri 
                 
Hepatita şobolanului este "o verişoară foarte îndepărtată a variantelor de hepatită E întâlnite la oameni", a explicat universitatea, potrivit căreia descoperirea sa este de o importanţă majoră pentru sănătatea publică. 

Boala a fost detectată la un pacient cu transplant hepatic, în vârstă de 56 de ani, la care testele au indicat o funcţionare anormală a ficatului. 

Potrivit publicaţiei South China Morning Post (SCMP), cercetătorii consideră că acesta ar fi putut fi infectat după ce a consumat alimente contaminate cu excremente de şobolani. 

Împrejurimile casei pacientului prezentau semne de infestare cu şobolani, a adăugat SCMP. Bolnavul este acum în faza de convalescenţă. 
                 
Variantele umane ale bolii afectează 20 de milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hepatita E este, de obicei, transmisă prin apă contaminată. 

Problema reprezentată de şobolani în fosta colonia britanică retrocedată Chinei în 1997 s-a înrăutăţit în ultimele luni, din cauza persistenţei vremii calde şi umede. 

Hong Kong s-a confruntat în trecut cu epidemii grave. În 2013, Sindromul respirator acut sever (SRAS) s-a soldat cu moartea 300 de persoane, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea, ciuma bubonică, transmisă de şobolani, a făcut mii de morţi Hong Kong şi China continentală.

AGERPRES

×