x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul deficit public al Norvegiei din ultimii 25 de ani

Primul deficit public al Norvegiei din ultimii 25 de ani

06 Sep 2020   •   19:30
Primul deficit public al Norvegiei din ultimii 25 de ani

Norvegia a raportat primul deficit public din ultimii 25 de ani. Declinul a ajuns în trimestrul al doilea la 8 miliarde de euro, după ce autorităţile înregistraseră în primele trei luni din 2020 un surplus de 2 miliarde de euro. Acest stat este ce mai mare producător de petrol din Europa de Vest.

Rezultatele sunt cauzate de scăderea dividendelor şi veniturile tot mai mici din petrol şi taxe. Între timp, cheltuielile au crescut pentru a atenua efectele economice ale pandemiei, fiind alimentate de ajutoarele mari de şomaj.

„Sectorul public a protejat, aşadar, sectorul privat de impactul generat de scăderea venitului naţional. Pe de altă parte, este pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp când statul face tranziţia de la surplus la deficit”, a declarat Pal Sletten, economist la Agenţiei de Statistică a Norvegiei.

Surplusul bugetar al Norvegiei a înregistrat o medie de 10,7% din Produsul Intern Brut (PIB), în perioada 2002-2019. Deficitul din T2 reprezintă 10,3% din PIB.

Cu toate acestea, Norvegia se poate baza pe Fondul Suveran de Investiţii. Acesta este primul la nivel mondial, este evaluat la 986 de miliarde de euro şi a investit în acţiuni, obligaţiuni şi real estate.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Norvegia deficit