x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul tortionar american condamnat

Primul tortionar american condamnat

20 Mai 2004   •   00:00

Primul dintre militarii americani acuzati ca au torturat detinuti irakieni a fost condamnat ieri de Curtea Martiala la un an de inchisoare. Presa straina comenteaza insa ca trimiterea in justitie a soldatilor nu va spala decat intr-o foarte mica masura imaginea SUA.

LAVINIA TUDORAN

Jeremy Sivits are numai 24 de ani. Fost mecanic si sofer de tir in Pennsylvania, tanarul a ajuns in Irak in urma cu un an. Numele sau a devenit cunoscut o data cu izbucnirea scandalului legat de torturarea prizonierilor irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad.

LA PUSCARIE. Sivits, a fost condamnat ieri de Curtea Martiala la un an de inchisoare pentru conspiratie la abuzarea irakienilor si neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Tanarul trebuie de asemenea sa paraseasca armata dupa ce-si va ispasi pedeapsa. Sivits a fost judecat la Bagdad, intr-una dintre cladirile aflate in zona verde, unde se gasesc birourile coalitiei. Tanarul a pledat de la inceput vinovat. Avocatul sau a precizat ca Jeremy isi va declara vinovatia si pentru acuzatia de a fi facut fotografiile cu detinutii umiliti si maltratati de americani, care au socat intreaga lume si care, de altfel, i-au si incriminat pe militarii SUA. La proces, soldatul a plans in timp ce marturisea cum ii maltrata si ii fotografia pe detinuti in posturi umilitoare. Condamnatul a mai spus ca ceilalti colegi de la Abu Ghraib i-au precizat ca abuzurile fusesera ordonate de superiori. „As vrea sa le cer iertare poporului irakian si prizonierilor. Ar fi trebuit sa-i protejez, nu sa-i fotografiez", a declarat Jeremy inainte sa i se citeasca sentinta.

DEGEABA. Analistii straini comenteaza insa ca prin trimiterea in justitie a catorva militari si pedepsirea acestora cu cate un an de puscarie, Washingtonul nu-si va reface imaginea. Cu atat mai mult cu cat exista voci tot mai numeroase care sustin ca armata SUA aplica torturi nu de ieri, de azi. Analistul militar Samuel Provance, care a facut parte din Batalionul 302 de spionaj militar, stationat la Abu Ghraib in septembrie 2003, a dezvaluit pentru postul de televiziune ABC News ca abuzurile comise impotriva detinutilor irakieni au inceput la ordinele anchetatorilor serviciilor militare de informatii si erau foarte raspandite.

El cu pozele, ceilalti cu abuzurile

Daca Jeremy a facut multe fotografii, ceilalti militari au torturat fara prea multe procese de constiinta un numar de 20 de prizonieri irakieni. Abuzurile au avut loc in perioada octombrie-noiembrie 2003. Alti trei militari, Charles Graner, Ivan Frederick si Javal Davis, au fost audiati ieri, dar nu s-au declarat nici vinovati, nici nevinovati. Ei urmeaza sa compara maine in fata Curtii Martiale.

×
Subiecte în articol: externe