x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Probleme grave în Marina Regală a Marii Britanii. Femeile din serviciul submarinelor au fost victime ale misoginismului și intimidării

Probleme grave în Marina Regală a Marii Britanii. Femeile din serviciul submarinelor au fost victime ale misoginismului și intimidării

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2024   •   06:40
Probleme grave în Marina Regală a Marii Britanii. Femeile din serviciul submarinelor au fost victime ale misoginismului și intimidării
Sursa foto: Hepta

Femeile din Serviciul de submarine au fost victime ale misoginismului, intimidării și altor comportamente inacceptabile, a constatat o investigație a Marinei Regale a Marii Britanii, citată de BBC.

Acest comportament a fost observat „în rândul tuturor rangurilor”, dar „nu a fost omniprezent” în cadrul serviciului, se arată în raport, după o investigație de doi ani a Royal Navy.

Denunțătoarea Sophie Brook, care a fost locotenent, a făcut reclamații cu privire la tratamentul pe care l-a primit în timp ce servea în Marina Regală, ceea ce a determinat prima revizuire în 2022.

Răspunzând la concluziile raportului, ea a declarat pentru BBC că acesta a fost un „moment critic, nu doar pentru mine, ci pentru fiecare femeie și bărbat care a suferit în tăcere”.

Șeful Marinei, Primul Lord al Mării, amiralul Sir Ben Key, a declarat că „cere iertare” lui Brook și oricărui membru al personalului trecut și prezent care s-a confruntat cu un comportament inacceptabil.

Acuzațiile investigate în raport au fost formulate de mai multe femei, nu doar de locotenentul Brook, și au acoperit o perioadă cuprinsă între 2014 și 2020.

Ea a susținut că o cultură a agresiunii sexuale, a hărțuirii sexuale și a misoginismului a fost răspândită în cadrul Serviciului Submarin.

Vineri, Sophie Brook a declarat pentru BBC că speră ca raportul să nu fie doar un „gest simbolic”.

„Raportul evidențiază eșecurile sistemice pe care eu, și mulți alții, le-am experimentat la prima mână - eșecuri care au lăsat victimele izolate, reduse la tăcere și adesea represalii pentru că au îndrăznit să vorbească”.

Ea a spus că a venit în față pentru a „lumina o cultură care, pentru prea mult timp, a fost permisă să prospere în cadrul unora dintre cele mai elitiste ramuri ale forțelor noastre armate”.

Sophie Brook a continuat: „Nimeni nu ar trebui să îndure hărțuirea, abuzul și prețul mental cu care eu și nenumărați alții ne-am confruntat. Marina Regală trebuie să ia măsuri imediate pentru a se asigura că nimeni altcineva nu este supus la același misoginism și aceeași discriminare sistemică care a afectat mult timp Serviciul de submarine”.

Cu toate acestea, ea a adăugat că „această luptă este departe de a se fi încheiat” pentru a se asigura că, în viitor, subofițerii de marină lucrează acolo unde există „respect, demnitate și egalitate”.

Amiralul Sir Ben a declarat că a întâlnit-o pe Brook și „și-a cerut scuze personal și fără rezerve”, lăudându-i curajul.

Unele părți ale raportului publicat sunt puternic editate, ceea ce înseamnă că unele detalii au fost eliminate. Printre acuzațiile formulate în cadrul raportului cu privire la modul în care a fost tratat personalul militar se numără:

- Un coleg căsătorit s-a expus pe patul unei femei. Ofițerul secund - sau al doilea la comandă - i-ar fi spus „să tacă” atunci când aceasta „a strigat despre asta”.

- Un comandant secund a cerut în mod regulat favoruri sexuale de la o membră a personalului de sex feminin și i-a lăsat „poze cu modele dezbrăcate”.

- Rapoarte conform cărora femeile „țipau în mod regulat”, iar „adulmecarea” era răspândită, bărbații „urmărind puținele femei din jur”.

- Unii căpitani aveau un „hard disk Black Ops” care ar fi fost codul colecției lor porno.

- Ofițeri superiori făceau „în mod deschis” „gesturi sexuale” către femeile din subordinea lor.

- Rapoarte despre sutiene furate de la spălătorie, în timp ce „inginerii adulmecau în mod deschis lenjeria intimă folosită de femei”.

- Atunci când o colegă a cerut să fie scuzată pentru o programare medicală, un ofițer i-ar fi spus că, dacă este pentru a participa la un test de frotiu, ar putea „să se adune toți” și să efectueze un „examen cervical” pe masa din camera de gardă.

- Au existat, de asemenea, acuzații potrivit cărora victimele au fost descurajate să depună plângeri de abuz, în caz contrar riscând să fie catalogate drept „fete periculoase” sau „scandalagii”.

În total, Marina a declarat că a efectuat 28 de investigații separate care au condus la eliberarea din funcție a 21 de persoane, patru dintre acestea fiind reduse în grad și șase fiind supuse unor măsuri disciplinare sau administrative.

Din totalul celor concediați, trei au fost în legătură cu plângerile Sophiei Brook.

Ancheta nu a condus la nicio acuzație de agresiune sexuală, însă o serie de persoane au fost lăsate la vatră din Marină în urma anchetei.

Unele dintre acuzații au fost raportate unității pentru infracțiuni grave a Ministerului Apărării, dar Marina a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a iniția urmăriri penale.

Într-o declarație publicată vineri, Sir Ben a declarat că recomandările investigației au fost acceptate în totalitate, inclusiv stabilirea unui nou șef, alături de modificări ale formării în cadrul Serviciului Submarinelor.

Amiralul a declarat că au fost luate o serie de măsuri pentru a aborda ceea ce el a numit „comportamente îngrozitoare” împotriva femeilor - care reprezintă puțin peste 10% din serviciu.

×