x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Problemele lui Merkel, o nenorocire pentru Europa!

Problemele lui Merkel, o nenorocire pentru Europa!

21 Noi 2017   •   11:03
Problemele lui Merkel, o nenorocire pentru Europa!

"Vesti proaste pentru Europa", afirma publicatia britanca Times, avertizand ca fara Angela Merkel se vor narui toate sperantele legate de constituirea unei axe dinamice Germania-Franta, perspectiva conturata dupa victoria lui Emmanuel Macron in alegerile prezidentiale din Franta.

 

Times descrie Europa in culori sumbre: Marea Britanie, Spania si Italia sunt macinate de probleme interne, iar statele central-europene devin tot mai eurosceptice. "Merkel a ajuns prizonierul propriilor greseli din trecut si nu mai este liderul incontestabil al europenilor", crede publicatia citata.

"Considerata, candva, regina Europei, Merkel este, se pare, foarte aproape de a fi inlaturata", continua Times. Completand, Daily Telegraph afirma ca "nici cancelarul Germaniei, unul dintre cei mai influenti politicieni ai lumii, nu a beneficiat de suficienta imunitate pentru a face fata valului de schimbari care matura Batranul continent".

Pe de alta parte, Financial Times aminteste ca politicienii britanici au sperat ca ratiunea lui Merkel va face mai simpla clarificarea relatiilor cu Uniunea Europeana. Acum insa, lucrurile nu par sa evolueze intr-o directie imbucuratoare nici pentru unii, nici pentru ceilalti, apreciaza cotidianul economic.

"In sfarsit, autoritatea cancelarului german a inceput sa schioapete. Ceea ce ameninta cu potentiale consecinte dramatice atat in interiorul Germaniei, cat si in afara ei", este de parere FT, aratand ca "dorinta de consens a fortelor de centru a condus la fragmentarea arenei politice germane, slabind, totodata, pozitia celor mai puternice partide ale tarii.

Anticipand o lunga perioada de instabilitate in Germania, ziarul crede ca "nici viitorul cancelarului nu arata foarte bine". Dar, subliniaza Financial Times, "este prea devreme sa vorbim despre caderea Angelei Merkel".

×