Procurorul General al SUA, Eric Holder, a decis numirea unui procuror special pentru a investiga o serie de cazuri în care agenţi ai CIA sau personal angajat de agenţie ar fi putut tortura deţinuţi în aşa-numitul război împotriva terorismului în timpul mandatului fostului preşedinte George W. Bush. Decizia intervine la câteva ore după ce biroul de control etic al Ministerului de Justiţie condus de Holder a recomandat guvernului redeschiderea acestor cazuri, anchetate şi deja închise de o serie de avocaţi ai statului numiţi de Administraţia Bush, notează ziarul El Pais.
La această investigaţie, confirmată de Casa Albă, se adaugă declasificarea, la cererea unui tribunal federal, a unui raport intern al CIA, elaborat de inspectorul său general în 2004, în care sunt detaliate noi practici de abuzuri asupra deţinuţilor adăugate celor deja dezvăluite, precum înecarea simulată. Potrivit acestui raport, un agent al CIA i-ar fi spus lui Khaled Sheik Mohammed, reţinut la Guantanamo şi acuzat de plănuirea atentatelor din Washington şi New York din 2001, că dacă SUA vor suferi alte atacuri, copii lui vor fi omorâţi. Un alt terorist a primit ameninţări că dacă nu divulga informaţii îi vor viola mama în faţa lui, deşi agentul incriminat le-a calificat drept false. Raportul consideră aceste practici ca "dezautorizate, improvizate şi inumane".
Holder a declarat că ştie că decizia lui va fi "controversată", dar a considerat-o singura opţiune "responsabilă" la îndemână. Cel care va ancheta eventualele abuzuri comise de CIA va fi John Durham, avocat al statului cu o amplă experienţă şi care a primit un ordin concret de la Ministerul de Justiţie: să decidă dacă există dovezi suficiente care să permită urmărirea penală a acelor agenţi sau angajaţi care au încălcat legea. Preşedintele Barack Obama a anunţat că nu va interveni în deciziile procurorului general, deşi personal crede că "trebuie să priveşti spre viitor, nu spre trecut", potrivit purtătorului său de cuvânt Bill Burton. Deşi Obama a criticat în timpul campaniei electorale relele tratamente asupra deţinuţilor CIA, când a ajuns la preşedinţie s-a arătat adeptul neanchetării acestor practici greşite şi deja amendate.
Directorul CIA numit de însuşi Obama, Leon Panetta, a criticat asupru redeschiderea acestor investigaţii. Într-un mail adresat subordonaţilor săi, cu câteva clipe înainte de anunţul lui Holder, el arată că în calitate de "director în 2009, interesul meu principal referitor la un program care deja nu mai există, este de a mă situa alături de acei agenţi care au făcut ceea ce ţara le-a cerut urmând consilierea legală ce le-a fost pusă la dispoziţie".
Raportul intern al CIA, din 2004, făcut public la cererea Asociaţiei Americane a Libertăţilor Civile (ACLU) detaliază practicile abuzurilor nedezvăluite până acum, dincolo de ameninţările la adresa familiilor deţinuţilor, precum folosirea unui pistol şi a unui burghiu la interogatoriul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, acuzat de plănuirea atentatului din 2000 împotriva crucişătorului USS Cole, soldat cu moartea a 17 marinari. În alte cazuri deţinuţii erau ameninţaţi cu o execuţie sumară. Purtătorii de cuvânt ai CIA au declarat că acele cazuri au fost închise şi că agenţia nu a sprijinit niciodată practicile care s-au abătut de la normele oficiale.
Totuşi, ACLU a cerut declasificarea documentului şi a cerut Justiţiei redeschiderea cazurilor. "Informaţiile scurse din raportul inspectorului general al CIA oferă probe că funcţionarii guvernului au comis infracţiuni serioase în timpul interogatoriilor", a declarat directorul executiv al organizaţiei, Anthony Romero. "Aşa numitele tehnici perfecţionate, precum execuţiile simulate sau ameninţarea deţinuţilor cu pistolul sau burghiul nu sunt doar reproşabile, ci şi ilegale". Raportul elaborat de biroul de control etic al Justiţiei a durat cinci ani şi nu a fost terminat decât după venirea la putere a Barack Obama. Predecesorul lui Holder, Michael Mukasey, s-a opus finalizării sale. Până acum ministerul nu a informat de ce au fost închise aceste cazuri.
Unul din acestea este al lui Manadel al-Jamadi al cărui presupus cadavru apare acoperit de gheaţă în fotografiile în care soldaţi americani sunt văzuţi umilindu-i pe deţinuţii din închisoarea irakiană Abou Ghraib. Acesta era suspectat de plănuirea unui atentat asupra unei clădiri a Crucii Roşii din Bagdad, în care au murit 12 persoane. El a decedat sub custodia CIA, după ce a fost capturat de un comando al forţelor speciale ale puşcaşilor marini. Ancheta vizează aşa-numitul manual de tortură al CIA, un compendiu de patru documente redactate de avocaţii Ministerului de Justiţie în care sunt justificate diferite tehnici de interogare ce frizează tratamentele crude sau inumane, interzise de al 8-lea amendament Constituţiei SUA.
Arestările şi interogatoriile în terţe ţări şi fără control judiciar al suspecţilor de terorism vor continua şi cu Obama. Deosebirea faţă de Bush este că Departamentul de Stat va fi responsabil că deţinuţii nu vor fi torturaţi. John Durham, cel care va ancheta abuzurile CIA, are o vastă experienţă în chestiunile agenţiei de spionaj. Ultimul procuror general al lui George Bush, Michael Mukasey, l-a însărcinat cu o altă anchetă asupra CIA privind distrugerea, în 2005, a 92 de benzi video care prezentau cazuri de abuz şi tortură asupra deţinuţilor. În urma anchetei mai mulţi agenţi au compărut în faţa unui tribunal din Virginia.
Mass-media americane îl consideră pe Durham, un procuror din Connecticut de 58 de ani, un profesionist "respectat", "muncitor" şi"dur". Ascensiunea lui în Ministerul Justiţiei a început când procurorul general, Janet Reno, numit de Bill Clinton, l-a însărcinat cu anchetarea unor agenţi FBI din Boston şi presupusele lor legături cu mafia. În cadrul anchetei el nu a ezitat să aducă pe banca acuzaţilor mai mulţi agenţi ai FBI.
Citește pe Antena3.ro