x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un procuror cere 6 ani de închisoare pentru vicepremierul Italiei, Matteo Salvini. Ce acuzații i se aduc?

Un procuror cere 6 ani de închisoare pentru vicepremierul Italiei, Matteo Salvini. Ce acuzații i se aduc?

de Redacția Jurnalul    |    15 Sep 2024   •   00:05
Un procuror cere 6 ani de închisoare pentru vicepremierul Italiei, Matteo Salvini. Ce acuzații i se aduc?
Sursa foto: Hepta/O condamnare definitivă i-ar putea interzice lui Salvini să dețină funcții guvernamentale.

Un procuror italian a cerut sâmbătă unui judecător condamnarea liderului Ligii de dreapta, Matteo Salvini, la șase ani de închisoare pentru decizia sa din 2019 de a împiedica debarcarea a peste 100 de migranți în țară, scrie Reuters.

Ministrul de interne de atunci, care este în prezent vicepremier și ministru al transporturilor în guvernul Giorgia Meloni, a fost acuzat de răpire și așteaptă sentința în urma deciziei sale care i-a lăsat pe migranți blocați în mare.

Procurorii au ordonat atunci confiscarea navei lor și evacuarea persoanelor aflate la bord.

Sâmbătă, procurorul a cerut încarcerarea lui Salvini în cadrul unei audieri în capitala siciliană Palermo.

Decizia finală aparține unui judecător superior la sfârșitul unui proces judiciar în trei etape.

O condamnare definitivă i-ar putea interzice lui Salvini să dețină funcții guvernamentale.

„Aș face totul din nou: apărarea frontierelor de imigranții ilegali nu este o crimă”, a declarat Salvini sâmbătă într-o postare pe X.

În timpul celor 14 luni în care a fost ministru de interne, Salvini a împiedicat mai multe ambarcațiuni să acosteze în Italia în încercarea de a opri fluxul de migranți. El a acuzat în mod regulat organizațiile caritabile de salvare a migranților că încurajează efectiv traficul de persoane.

Liga de Dreapta a lui Matteo Salvini face parte din guvernul de centru-dreapta al lui Meloni

„Este de necrezut că un ministru al Republicii Italiene riscă șase ani de închisoare pentru că și-a făcut datoria de a apăra frontierele națiunii, așa cum prevede mandatul primit de la cetățeni”, a declarat Meloni într-o postare pe X.

„Transformarea obligației de a proteja frontierele Italiei de imigrația ilegală într-o infracțiune este un precedent foarte grav. Solidaritatea mea e deplină”, a adăugat ea.

Meloni, care a ajuns la putere în 2022, a promis să reprime sosirile neautorizate din Africa de Nord prin legi mai dure privind imigrația, restricții privind organizațiile caritabile de salvare pe mare și planuri de a construi tabere de primire a migranților în Albania.

În același timp, ea a deschis ușa pentru ca sute de mii de migranți să poată lucra legal în Italia, într-un efort de a acoperi deficitul de forță de muncă din țară și de a opri traficanții de migranți.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Matteo Salvini închisoare Italia