x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Progrese ale contraofensivei ucrainene în sud-estul țării

Progrese ale contraofensivei ucrainene în sud-estul țării

de Redacția Jurnalul    |    28 Aug 2023   •   11:45
Progrese ale contraofensivei ucrainene în sud-estul țării

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne din sud-estul țării și că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor rusești, relatează Reuters.

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forțele sale au arborat steagul național în așezarea strategică, dar că încă desfășoară operațiuni.

Forțele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud și că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotyne.

„Robotyne a fost eliberată”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de armată.

Așezarea se află la 10 km la sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporijia, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia.

Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să divizeze forțele rusești după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.

Maliar a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele Kievului, care și-au început contraofensiva la începutul lunii iunie, se deplasează acum la sud-est de Robotyne și la sud de Mala Tokmachka, aflată în apropiere.

Succesul Ucrainei în recucerirea Robotyne, pe care Rusia nu l-a confirmat, urmează relatărilor din mass-media despre o întâlnire în această lună a șefilor militari de rang înalt din NATO și a generalului de rang înalt din Ucraina privind resetarea strategiei militare a Ucrainei.

Forțele ucrainene se luptă, de asemenea, cu trupele rusești în estul Ucrainei, iar progresele au fost mai lente decât se așteptau în contraofensivă, deoarece au întâlnit vaste câmpuri minate și tranșee rusești.

Maliar a descris situația de pe câmpul de luptă din est ca fiind „foarte fierbinte” în ultima săptămână. Ea a spus că trupele rusești adună noi forțe acolo și se regrupează, iar Moscova urmărește să își desfășoare acolo cele mai bune trupe.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bakhmut, a spus ea, referindu-se la orașul estic aproape devastat care a fost capturat de trupele Moscovei în luna mai după luni de lupte crâncene.

Ea a adăugat că, în ultima săptămână, forțele ucrainene au recucerit 1 km pătrat în jurul Bakhmut, iar trupele rusești nu au făcut niciun progres.

În cea mai recentă dintre frecventele lovituri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, două persoane au fost ucise în cursul nopții când o fabrică de ulei vegetal a fost lovită în regiunea centrală Poltava, a declarat guvernatorul regiunii.

Rusia a declarat că a doborât o dronă ucraineană care zbura spre Moscova în primele ore ale zilei de luni, într-un incident care a perturbat pentru scurt timp zborurile deasupra capitalei ruse.

Reuters nu a putut confirma situația de pe câmpul de luptă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: contraofensiva ucraina