x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect de lege ucrainean care permite închiderea mass-media pentru siguranţa naţională, puternic contestat de ONG-uri

Proiect de lege ucrainean care permite închiderea mass-media pentru siguranţa naţională, puternic contestat de ONG-uri

de Agerpres    |    12 Aug 2014   •   23:41
Proiect de lege ucrainean care permite închiderea mass-media pentru siguranţa naţională, puternic contestat de ONG-uri

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunţat marţi un proiect de lege votat în primă lectură în parlamentul ucrainean, ce permite autorităţilor să interzică mass-media din motive de securitate naţională fără un ordin judecătoresc, notează AFP.

"Reporteri fără Frontiere denunţă cu fermitate restricţiile activităţii mass-media prevăzute de text. Adoptarea definitivă a acestui proiect de lege ar reprezenta un recul major pentru libertatea de informare în Ucraina", a declarat Johann Bihr, responsabil RSF al biroului Europa de Est şi Asia Centrală.

"El conferă puterea exorbitantă de a ordona cenzura cea mai largă, pe criterii extrem de vagi, şi fără nicio protecţie", a adăugat el.

Proiectul de lege ar permite Consiliului de securitate naţională şi apărare al Ucrainei, sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să interzică difuzarea de mass-media locale sau internaţionale, fie că este vorba de ziare, site-uri, posturi de radio sau de televiziune.

Deputaţii au adoptat proiectul marţi în primă lectură şi urmează să examineze din nou textul joi.

Ucraina şi Rusia s-au angajat de la începutul crizei şi conflictului dintre forţele loialiste şi rebelii proruşi într-un război de propagandă intensă, dublat în intensitate după prăbuşirea zborului MH17 în iulie.

Jurnaliştii plătesc un tribut greu în conflictul din Ucraina, cu trei jurnalişti ruşi ucişi în iunie şi un fotograf italian decedat cu asistentul său rus la sfârşitul lunii mai.


×
Subiecte în articol: ucraina