Proiectul de construire a unei moschei în apropiere de Ground Zero, unde au căzut, în septembrie 2001, turnurile-gemene ale World Trade Center atacate de terorişti islamişti sinucigaşi, a răscolit memoria americanilor, care au îmceput o campanie publicitară împotriva acestui proiect.
Zeci de autobuze din New York vor purta pe ele anunţuri publicitare împotriva construirii unei moschei şi a unui centru cultural islamic în apropiere de Ground Zero, a anunţat marţi autoritatea de transport a metropolei, citată de AFP. Anunţul a fost făcut de organizaţia SIOA (Stop Islamization Of America, Opriţi islamizarea Americii), iar mesajul publicitar "De ce aici?" va apărea săptămâna viitoare pe 26 dintre cele 6.300 de autobuze din oraş, a anunţat Kevin Ortiz, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Metropolitane pentru Transporturi (MTA). Afişele conţin fotografia unui avion pregătindu-se să lovească World Trade Center, înconjurat de fum, amintind de atentatele de la 11 septembrie 2001 revendicate de Al-Qaida, în urma cărora şi-au pierdut viaţa aproximativ 3.000 de persoane.
Şi imamul care a lansat ideea acestui proiect a devenit subiectul unei controverse. Unii congresmeni conservatori au denunţat faptul că vizita lui în Orientul Mijlociu va fi finanţată cu fonduri publice. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că diplomaţia americană a prevăzut o vizită a lui Feisal Abdul Rauf la Bahrein, în Qatar, şi în Emiratele Arabe Unite (EAU), cu scopul de a prezenta viaţa musulmanilor americani în întreaga lume. Este cea de-a treia călătorie a imamului patronată de Departamentul de Stat.
"Este inacceptabil ca plătitorii de taxe şi impozite americani să fie obligaţi să finanţeze vizita lui Feisal Abdul Rauf în Orientul Mijlociu", au spus răspicat doi republicani din Camera Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen şi Peter King. Ei au contrazis prezentarea imamului, făcută de Departamentul de Stat, ca fiind un "moderat", afirmând că el este, de fapt, un "radical" care a atribuit Statelor Unite responsabilitatea atentatelor teroriste de la 11 septembrie.
La începutul lunii august, municipalitatea a autorizat demolarea unei clădiri care, până la acea dată, era protejată şi construirea, în locul ei, a viitoarei moschei, "Casa Codoba".
Susţinătorii proiectului sunt de părere că acesta va ajuta la depăşirea stereotipurilor negative la care continuă să fie supusă comunitatea musulmană după comiterea atentatelor islamiste. Cei care se opun proiectului susţin însă că acesta este o insultă la adresa victimelor atentatelor teroriste din 11 Septembrie 2001.
Citește pe Antena3.ro