x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin desfiinţează RIA Novosti şi Vocea Rusiei şi înfiinţează o agenţie care să promoveze imaginea Rusiei în lume

Putin desfiinţează RIA Novosti şi Vocea Rusiei şi înfiinţează o agenţie care să promoveze imaginea Rusiei în lume

09 Dec 2013   •   19:02
Putin desfiinţează RIA Novosti şi Vocea Rusiei şi înfiinţează o agenţie care să promoveze imaginea Rusiei în lume

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret-surpriză, publicat luni pe site-ul Kremlinului, prin care se închide principala agenţie de presă de stat şi se înlocuieşte cu o organizaţie care va promova imaginea Moscovei în străinătate, relatează Reuters şi BBC.
Preşedintele rus a înfiinţat Agenţia internaţională de informaţii Rossia sevodnia (Rusia astăzi), pe baza Agenţiei RIA Novosti, dizolvată prin decret prezidenţial, a anunţat luni serviciul de presă al Kremlinului. După cum precizează decretul, agenţia Rossia sevodnia, al cărei sediu se va afla în localurile RIA Novosti, va îngloba şi compania radiofonică publică Vocea Rusiei, şi ea dizolvată.
Noua agenţie va fi condusă de jurnalistul Dmitri Kiselev, susţinător al Administraţiei Putin.
Decretul intră în vigoare imediat după promulgare.
Serghei Ivanov, şeful Administraţiei, a declarat jurnaliştilor din Moscova că agenţia de ştiri se restructurează pentru a deveni mai eficientă din punct de vedere economic, potrivit Interfax, preluată de RFI. Agenţia va trebui să facă uz mai raţional de bani publici şi trebuie să fie mai eficientă.
În opinia celor critici la adresa lui Putin, aceasta este o mipcare sinistră din partea preşedintelui rus, scrie corespondentul BBC din Moscova.
Pe site-ul său, RIA Novosti scrie că “măsura este cea mai recentă dintr-o serie de schimbări în peisajul presei din Rusia, care pare să indice o întărire a controlului statului în deja prea puternic reglementatul sector al media”.
Această nouă instituţie va fi însă diferită de televiziunea cu acelaşi nume, Russia Today, televiziunea în limba engleză finanţată de Kremlin.
Sediul va fi acelaşi cu cel în care îşi desfăşoară activitatea RIA Novosti.
RIA Novosti a fost înfiinţată în 1941, la două zile după ce Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică, ca Birou de Informare Sovietic, iar în prezent are reporteri în 45 de state, oferind relatări în 14 limbi, precizează RFI.
Luna trecută, Gazprom-Media, strâns legată de gigantul Gazprom, a cumpărat controlul companiei de presă Profmedia de la miliardarul rus Vladimir Potanin, relatează RIA Novosti.
În octombrie, Mihail Lesin, fost consilier la Kremlin, a fost numit şef al Gazprom-Media.
Dmitri Kiselev, numit în fruntea viitoarei instituţii de presă Rossia Segodnia, este un controversat prezentator de televiziune.
Kiselev are o emisiune de analiză, “Vesti Nedeli”, la postul public Rossia, unde difuzează reportaje critice împotriva opoziţiei, a homosexualilor sau a americanilor.
Kiselev a primit chiar luni “Oscarul” pentru minciună, în timp ce transmitea în direct, pentru Rossia 24, de la protestele din Kiev, relatează Unimedia. În timp ce acesta transmitea, un protestatar a intrat în cadrul şi i-a înmânat o statuetă asemănătoare cu Oscarul. “Transmiteţi-i lui Dmitri Kiselev acest 'Oscar', şi postului de televiziune Rossia-24 pentru minciuna şi prostiile pe care acestea le îndrugă despre proteste”, a spus bărbatul.


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin