x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin si Kucima, de partea lui Smirnov

Putin si Kucima, de partea lui Smirnov

20 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Voronin nu mai este sustinut de Putin si Kucima in privinta diferendului transnistrean. Cine are de castigat? Dusmanul numarul 1 al lui Voronin, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

LAVINIA TUDORAN

La summit-ul Comunitatii Statelor Independente (CIS) de la Astana, Kazahstan, la care presedintele de peste Prut, Vladimir Voronin, a refuzat sa participe, liderul rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean, Leonid Kucima, au respins propunerea presedintelui moldovean, de largire a formatului de negocieri pentru rezolvarea crizei transnistrene.

UE, SUA SI BALCIUL. Recent, Voronin a avertizat ca nu va mai discuta cu regimul actual de la Tiraspol si ca prefera ca UE si Statele Unite sa se alature negocierilor, noteaza BBC. Pana acum, la masa dezbaterilor au stat Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). "Cu cat mai multi participanti, cu atat mai multe opinii si totul se poate transforma intr-un balci, care va dura nu ani, ci zeci de ani. Nu cred ca statul moldovenesc este interesat ca evenimentele sa evolueze anume intr-un asemenea mod", si-a spus Putin parerea. El crede ca UE si SUA nu vor reusi sa rezolve problema transnistreana. Kucima a subscris opiniei lui Putin, acuzand Moldova ca a respins deja un plan de rezolvare a crizei.

SANCTIUNILE. "A fost pregatit un acord, conform caruia regiunea nistreana ar fi devenit parte a unei Moldove federale. Ramane insa un mister de ce conducerea moldoveneasca a renuntat la acest plan propus de Kremlin", a declarat Kucima, care a adaugat ca nu sustine initiativa Chisinaului de a impune sanctiuni economice Transnistriei, ca urmare a crizei scolilor romanesti.

ULTIMATUM

La Tiraspol, situatia este in continuare tensionata. Potrivit Mediafax, reprezentantii fortelor de securitate si ai Directiei de invatamant din Tiraspol le cer parintilor elevilor de la Liceul romanesc "Lucian Blaga" sa-i transfere pe acestia, pana la 20 septembrie, la alte scoli, cu predare in baza grafiei chirilice. Parintii au fost amenintati ca, in caz contrar, vor fi acuzati de privarea copiilor de dreptul la invatamantul obligatoriu. Directorul liceului, Ion Iovcev, sustine ca parintii sunt hartuiti de transnistreni si la locurile de munca, fiind amenintati cu disponibilizarea.
×
Subiecte în articol: externe