x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Detalii despre noua "rachetă monstru" Hwasong-17 a Coreei de Nord

Detalii despre noua "rachetă monstru" Hwasong-17 a Coreei de Nord

19 Noi 2022   •   20:40
Detalii despre noua "rachetă monstru" Hwasong-17 a Coreei de Nord

 Coreea de Nord a anunțat că a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17, în ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea fi prima lansare reușită a sistemului, scrie Reuters.

CÂT DE MARE ESTE RACHETA?
Hwasong-17 este cea mai mare rachetă nucleară a Coreei de Nord și este cea mai mare rachetă intercontinentală transportabilă cu combustibil lichid din lume.

Diametrul său este estimat între 2,4 și 2,5 metri, iar masa sa totală, atunci când este complet alimentată, este probabil undeva între 80.000 și 110.000 kg, potrivit 38 North, un program cu sediul în SUA care monitorizează Coreea de Nord.

Spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale anterioare ale Coreei de Nord, Hwasong-17 este lansat direct de la un vehicul de transport și lansare cu 11 osii, după cum arată fotografiile realizate de mass-media de stat.

CÂT DE DEPARTE POATE ZBURA?
Racheta lansată vineri a zburat aproape 1.000 km timp de aproximativ 69 de minute și a atins o altitudine maximă de 6.041 km, a raportat sâmbătă agenția de presă de stat KCNA.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că arma ar putea zbura până la 15.000 km, suficient pentru a ajunge pe teritoriul Statelor Unite.

LANSĂRI ANTERIOARE?
Coreea de Nord a afirmat anterior că a lansat cu succes un Hwasong-17 pentru prima dată pe 24 martie, când presa de stat a declarat că acesta a zburat timp de 67,5 minute până la o distanță de 1.090 km și o altitudine maximă de 6.248,5 km.

După această lansare, însă, analiștii și oficialii serviciilor de informații din Coreea de Sud și Statele Unite au ajuns la concluzia că Nordul a lansat de fapt un Hwasong-15, care a fost testat pentru prima dată în 2017.

APARIȚII ANTERIOARE?
Coreea de Nord a dezvăluit pentru prima dată ICBM-ul la o paradă militară în octombrie 2020, analiștii observând că părea "considerabil mai mare" decât Hwasong-15.

Racheta a fost expusă a doua oară la o expoziție de apărare din Pyongyang în octombrie 2021. După ce au examinat fotografiile din expoziție, analiștii au concluzionat că denumirea oficială a acestei mari ICBM este cel mai probabil "Hwasong-17", nu Hwasong-16.

Oficialii de la Seul și Washington au declarat că lansările din 27 februarie și 5 martie au implicat sistemul ICBM Hwasong-17, deși nu a fost testată întreaga sa capacitate sau rază de acțiune.

PROIECTARE?
Dimensiunile Hwasong-17 au determinat analiștii să speculeze că acesta este proiectat pentru a transporta mai multe focoase.

Unii observatori au declarat că tehnologia de satelit pe care Coreea de Nord a susținut că a testat-o în cadrul lansărilor din 27 februarie și 5 martie ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru un sistem MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle), permițând potențial ca o singură rachetă să lanseze focoase nucleare asupra unor ținte diferite.

Coreea de Nord a făcut pregătiri pentru a relua testele nucleare pentru prima dată din 2017, susțin Coreea de Sud și Statele Unite, iar oficialii spun că noile teste ar putea ajuta la dezvoltarea focoaselor pentru sistemele MIRV.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: racheta coreea de nord