x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rachete rusești au căzut în Polonia! Surse: doi morți. Premierul polonez convoacă o reuniune urgentă a comitetului de securitate națională

Rachete rusești au căzut în Polonia! Surse: doi morți. Premierul polonez convoacă o reuniune urgentă a comitetului de securitate națională

15 Noi 2022   •   21:03
Rachete rusești au căzut în Polonia! Surse: doi morți. Premierul polonez convoacă o reuniune urgentă a comitetului de securitate națională
Sursa foto: Twitter

Cel puțin 2 persoane au murit după ce două rachete rusești au aterizat în statul NATO, Polonia, la granița cu Ucraina. Premierul polonez convoacă o reuniune urgentă a comitetului de securitate națională

Prim-ministrul polonez a convocat o reuniune urgentă a unei comisii pentru securitate națională și afaceri de apărare, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului pe Twitter.

Potrivit Reuters, comitetul, format din șefi ai ministerelor apărării, internelor, justiției și afacerilor externe, precum și coordonatorul serviciilor de informații, este un organism care pregătește și coordonează deciziile privind securitatea și apărarea națională.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului, Piotr Muller, nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu. Tweet-ul său nu a menționat despre ce urma să discute comisia.

Surse: Cel puțin 2 persoane au murit după ce două rachete rusești au aterizat în statul NATO, Polonia, la granița cu Ucraina .

Nu este clar dacă rachetele provin din bombardamentul în masă al Rusiei asupra orașelor ucrainene de astăzi. Se raportează că au fost lansate peste 100 de rachete.

Presa poloneză a confirmat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă în care cerealele se uscau în Przewodów, un sat polonez de lângă granița cu Ucraina.

Potrivit AP, și Moldova a fost afectată, raportând întreruperi masive de curent după ce loviturile au distrus o linie electrică cheie care alimentează mica națiune, a spus un oficial.

 

 

UPDATE  Ministrul apărării din Letonia condamnă incidentul şi transmite condoleanţe.

"Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care țintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia.

Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris pe Twitter Artis Pabriks.

 

 

UPDATE 1: Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat şi el Consiliul de Securitate al ţării.

UPDATE 2: Pentagon, după ce rachete ruseşti au căzut în Polonia: Orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție!

SUA verifică informaţiile despre rachete ruse căzute în Polonia. "Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO", a declarat generalul de brigadă Ryder.

UPDATE 3: SUA: Informația potrivit căreia rachete rusești ar fi lovit Polonia - incredibil de îngrijorătoare

 Departamentul de Stat al SUA a calificat drept "incredibil de îngrijorătoare" informația potrivit căreia rachete rusești ar fi lovit Polonia, relatează Reuters. „Teroarea nu se limitează la granițele noastre”, a spus și președintele Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat reporterilor că SUA încearcă că înțeleagă mai multe despre explozie și pentru a determina măsurile adecvate.

Patel a adăugat că SUA discută cu guvernul polonez și cu alți parteneri despre aceste rapoarte.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a calificat informațiile privind rachetele rusești care au lovit Polonia, membră a NATO, drept "o escaladare foarte semnificativă" a conflictului, adăugând că este nevoie de acțiune, relatează Reuters.

„Teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale. Rachetele rusești au lovit Polonia. … Să tragă rachete asupra teritoriului NATO. Acesta este un atac rusesc cu rachete asupra securității colective! Este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm”, a spus el.

Update 4: Rusia neagă informaţiile privind căderea unei rachete în Polonia

Ministerul rus al Apărării a negat, marţi seară, informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o "provocare" menită să amplifice conflictul din Ucraina.

 

×