x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rada Supremă dă undă verde manevrelor militare comune Ucraina - NATO

Rada Supremă dă undă verde manevrelor militare comune Ucraina - NATO

01 Apr 2014   •   12:29
Rada Supremă dă undă verde manevrelor militare comune Ucraina - NATO

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a aprobat marţi desfăşurarea a unor manevre militare comune cu ţări ale NATO şi UE, care vor avea loc din mai până în noiembrie pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în apele Mării Negre, informează AFP.

Textul a fost aprobat cu 235 de voturi pentru şi niciunul împotrivă. "Este o bună ocazie pentru a dezvolta forţele noastre armate", a declarat ministrul ucrainean al apărării Mihail Koval.

Proiectul de lege, aprobat marţi de parlamentarii ucraineni, a fost înaintat Radei Supreme de preşedintele interimar Olexandr Turcinov la 26 martie, după anexarea Crimeii la Rusia şi pe fondul îngrijorărilor provocate de întărirea prezenţei militare ruse la frontiera de est a Ucrainei, între timp Moscova retrăgându-şi parţial forţele din zonă.

Adoptând textul menţionat, parlamentul ucrainean autorizează intrarea pe teritoriul naţional al Ucrainei a unor forţe străine pentru şapte exerciţii: "Public Order 2014" - cu participarea poliţiei militare poloneze, "Rapid Trident 2014" - cu forţe americane, "Safe Sky 2014" - cu aviaţia poloneză, "Sea Breeze 2014" - cu participarea militarilor americani, două exerciţii multinaţionale - "Light Avalanche - 2014" şi "Carpates - 2014" - şi, în fine, "Sud - 2014" - cu participarea unor unităţi de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

Aceste manevre, la care vor participa 7.000 de militari din 17 state, urmează să aibă loc în vestul Ucrainei, dar şi în Marea Neagră, în imediata apropiere a peninsulei Crimeea unde îşi are baza Flota Rusă.

Aprobarea de către Kiev a acestor manevre, care urmează să suscite puternice reacţii negative din partea Moscovei, intervine în contextul în care şefii diplomaţiilor din cele 28 de state membre ale NATO urmează să discute la Bruxelles o întărire a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est.

Ucraina, fostă republică sovietică, nu face parte din NATO, dar mai multe voci din rândul noilor autorităţi pro-occidentale de la Kiev s-au pronunţat pentru apropierea de această organizaţie atlantică, ceea ce Moscova consideră o linie roşie.

×
Subiecte în articol: manevre militare ucraina nato