x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radarul unui sistem de rachete "Buk-M1", operaţional în momentul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines

Radarul unui sistem de rachete "Buk-M1", operaţional în momentul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines

18 Iul 2014   •   13:47
Radarul unui sistem de rachete "Buk-M1", operaţional în momentul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines
Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a detectat activitatea unei instalaţii radar ucrainene de la un sistem de rachete 'Buk-M1' în ziua accidentului aviatic din estul Ucrainei, când un avion malaezian de pasageri cu aproape 300 de persoane a căzut într-o zonă a regiunii Doneţk, relatează Ria Novosti, Itar-Tass şi Reuters, citate de Agerpres. 'Mijloace radio-tehnice ruse au detectat la 17 iulie activitatea instalaţiei radar 'Kupol' a unei baterii 'Buk-M1' dislocată în zona localităţii Stîla (30 km sud de Doneţk)', potrivit unui comunicat difuzat de serviciul de presă al ministerului.

În document se precizează că ruta avionului şi locul căderii sale se încadrează în zona de bătaie a două sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune şi trei sisteme 'Buk-M1' ale armatei ucrainene.

'Caracteristicile tehnice ale Buk-M1 permit schimbul de informaţii cu privire la ţintele aeriene între bateriile unui batalion. Astfel, lansarea de rachete putea fi efectuată de bateriile dislocate în localitatea Andreevka (8 km nord de Doneţk) sau Gruzsko-Zorianski (25 km est de Doneţk)', conform aceluiaşi comunicat al Ministerului Apărării.

Citește și Apocalipsa vine AZI

Un avion de pasageri Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă-teatru de ostilităţi între armata ucraineană şi separatişti proruşi. Nu există supravieţuitori în urma accidentului, de producerea căruia Kievul şi rebelii se acuză reciproc.

Conform autorităţilor ucrainene, avionul ar fi fost doborât de rebeli cu o rachetă sol-aer al sistemului 'Buk-M1', capabil să lovească ţinte la peste 10.000 de metri altitudine, într-un atac pe care l-au calificat ca 'terorist'. La rândul lor, secesioniştii susţin că nu dispun de asemenea echipamente sofisticate. Cu toate acestea, nemeroase surse neoficiale indică faptul că Rusia ar fi putut să livreze rebelilor astfel de echipamente.

×