x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rafuiala cu iz politic

Rafuiala cu iz politic

05 Aug 2005   •   00:00
Rafuiala cu iz politic

"Supararea" Kremlinului pe grupul petrolier Iukos si in special pe fostul patron al acestuia, Mihail Hodorkovski, va lua sfarsit peste trei sau patru ani, cand acesta din urma va fi eliberat din inchisoare.

Fostul patron al grupului petrolier rusesc Iukos, Mihail Hodorkovski, condamnat, dupa un proces controversat, considerat mai degraba cu tente politice, la noua ani inchisoare pentru frauda fiscala, crede ca sentinta va fi anulata dar numai peste 3-4 ani, atat timp cat conducerea de la Moscova il doreste dupa gratii.

"Sunt convins ca nu numai ca sentinta nu va fi redusa, ci chiar anulata de catre Curtea Suprema a Rusiei, dar numai peste trei sau patru ani. Pentru moment trebuie sa raman in inchisoare pentru ca asa vor ei", a afirmat fostul oligarh, condamnat pe 31 mai.

PUNCT FINAL. In acelasi interviu acordat cotidianului de afaceri Vedomosti, Hodorkovski s-a declarat convins ca alte companii nu vor fi cercetate de justitie la indicatiile Kremlinului si ca "afacerea Iukos" a reprezentat un soi de "rafuiala a tarului" de la Kremlin cu cel mai bogat si influent om al Rusiei, la vremea declansarii anchetei. "Afacerea Iukos i-a ajuns lui Putin si apropiatilor lui, i-a fost de ajuns sa ia Iuganskneftgaz (principala filiala a Iukos preluata de catre stat), precum si alte active ale companiei", subliniaza el. La vremea declansarii anchetei impotriva celui mai puternic grup petrolier din Rusia, precum si a patronului sau, analistii politici, dar si surse apropiate puterii, afirmau ca Putin a cerut "distrugerea" Iukosului pentru ca nu putea fi controlat de stat si pentru ca patronul sau devenise prea influent. Mai mult decat atat, acesta din urma trebuia incarcerat inainte de alegerile din 2003, pentru ca, se pare, aspira la functia de presedinte, nu fara sanse de reusita.

×
Subiecte în articol: externe