x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rajoy oprește „delirul” catalan

Rajoy oprește „delirul” catalan

13 Noi 2017   •   11:30
Rajoy oprește „delirul” catalan

Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, a declarat, duminică, la Barcelona, că a demis guvernul separatist al Cataloniei și a convocat alegeri anticipate în această regiune autonomă pentru a pune capăt „delirului” separatiștilor, după ce „toate căile au fost epuizate”, scrie EFE.

„Trebuia să recâștigăm respectul față de libertate și conviețuire și devenise urgentă restabilirea autoguvernării și a interesului general”, a spus Rajoy, în prima sa vizită în capitala Cataloniei, după ce fostul parlament al regiunii a votat declarația de independență. Rajoy a venit la Barcelona pentru a-l susține pe candidatul formațiunii sale, Partidul Popular (PP), Xavier García Albiol, în campania pentru alegerile regionale anticipate programate pentru 21 decembrie. „Restabilirea legalității instituțiilor Cataloniei nu mai putea fi amânată”, și-a continuat Rajoy explicația legată de hotărârea sa de a suspenda autonomia Cataloniei, dizolvând parlamentul regional și destituind executivul condus de Carles Puigdemont. Acesta din urmă s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.

Puigdemont a anunțat, joi, la Bruxelles, crearea unei „structuri stabile”, care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră „legitim” și a stabilit o „foaie de parcurs” ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate, precum și eliberarea „deținuților politici”.

Foștii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpați pentru mai multe capete de acuzare și sunt în prezent în arest.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a sosit în cele din urmă la Barcelona

×
Subiecte în articol: mariano rajoy