x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ranita de aliati

Ranita de aliati

06 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
SOC - Ostatica italiana, la un pas de moarte Militarii americani au ranit o jurnalista italiana abia eliberata de rapitorii irakieni, tensionand relatiile dintre Roma si Washington.
IRINA CRISTEA

PRIMIRE. Sgrena s-a intors in Italia dupa mari emotii

Pentru jurnalista italiana Giuliana Sgrena, punerea in libertate, dupa o luna petrecuta in custodia unei grupari rebele irakiene, nu a insemnat si sfarsitul cosmarului ei in Irak. La scurt timp dupa ce a fost eliberata, Sgrena a fost la un pas de moarte, insa nu in urma unui atac venit din partea rebelilor, ci chiar din partea trupelor aliate. Militarii americani au tras asupra masinii in care jurnalista se afla alaturi de doi agenti ai serviciilor speciale italiene, care contribuisera la punerea sa in libertate. Sgrena a fost ranita la umar, in timp ce unul dintre agenti a murit pe loc. Potrivit presei italiene, agentul secret Nicola Calipari s-a aruncat, practic, asupra jurnalistei in clipa in care americanii au deschis focul. A reusit sa o salveze de la moarte dar gestul sau de curaj i-a fost fatal. Un glont l-a nimerit in tampla, omorandu-l pe loc.

REACTII DURE. Incidentul a provocat un val de proteste in Italia. Premierul Silvio Berlusconi, cunoscut drept unul dintre cei mai statornici aliati ai Washingtonului, a avut un discurs destul de dur, spunand ca "cineva trebuie sa plateasca pentru cele intamplate", si l-a convocat pentru o discutie pe ambasadorul SUA la Roma.

De partea sa, Pentagonul a confirmat incidentul si a precizat ca masina nu a incetinit cand se apropia de un post de control aliat.
×
Subiecte în articol: externe