x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rata mortalităţii muncitorilor indieni care lucrează pentru CM 2022 din Qatar, normală

Rata mortalităţii muncitorilor indieni care lucrează pentru CM 2022 din Qatar, normală

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   18:40
Rata mortalităţii muncitorilor indieni care lucrează pentru CM 2022 din Qatar, normală

Comitetul naţional al drepturilor omului (CNDH) din Qatar, organism apropiat guvernului, a considerat, marţi, drept "normală" rata mortalităţii printre muncitorii indieni şi denunţă o campanie împotriva Qatarului, organizator al Mondialului de fotbal din 2022.

Interpelat de Agenţia France Presse, preşedintele CNDH, Ali Smaikh al-Merri, nu a putut confirma cifra relevată de ambasada Indiei la Doha referitoare la moartea a peste 450 muncitori indieni în cursul ultimilor 2 ani.

Qatarul se află sub un tir intens de critic cu privire la modul în care foloseşte migranţii, cei mai mulţi asiatici, care lucrează pe şantierele Mondialului 2022, fiind acuzat din septembrie 2013 că tolerează pe şantierele sale condiţii de muncă apropiate sclaviei. 

"Indienii constituie cea mai mare comunitate de străini în Qatar. Sunt peste 500.000, ceea ce înseamnă dublul populaţiei autohtone", a declarat Merri. "Dacă se compară numărul qatarezilor decedaţi de moarte naturală în aceşti ultimi 2 ani, se va vedea că numărul deceselor în rândul comunităţii indiene este normal", a adăugat el.

Oficialul qatarez a cerut precizări cu privire la circumstanţele deceselor înregistrate de ambasada Indiei, afirmând că ţara sa este ţinta "unei campanii (...) din partea anumitor părţi şi organizaţii", care invocă precarele condiţii de muncă şi de trai ale imigranţilor din această ţară. Recent au fost luate măsuri în favoarea lucrătorilor de pe şantierele legate de Mondial 2022, dar "trebuie făcut mai mult pentru ameliorarea condiţiilor lor de muncă", a arătat Merri, adăugând că organizaţia sa urmăreşte situaţia.

Cotidianul britanic The Guardian a publicat la sfârşitul lunii septembrie o anchetă în care erau raportaţi 44 de morţi, între iunie şi august, pe un şantier din Qatar, ceea ce autorităţile au dezminţit. Totodată, Confederaţia sindicală internaţională (CIS), care s-a aflat printre primele care au arătat cu degetul condiţiile de muncă din Qatar, a estimat la circa 4.000 numărul muncitorilor care şi-ar pierde viaţa pe şantierele de construcţii ale Mondialului, înainte de lovitura de începere, din 2022.

Pe de altă parte, 400 de migranţi nepalezi au murit pe şantierele de construcţii în acest stat din Golful Persic, a arătat recent cotidianul, fără să dea şi precizări despre perioada în care s-au întâmplat aceste tragedii. 

×
Subiecte în articol: cm 2022 cupa mondiala qatar