x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratko Mladici : "Nu i-am ucis pentru că erau croaţi, ci doar mi-am apărat ţara".

Ratko Mladici : "Nu i-am ucis pentru că erau croaţi, ci doar mi-am apărat ţara".

de Sînziana Stancu    |    03 Iun 2011   •   11:43

Generalul Ratko Mladici si-a facut astazi prima aparitie in fata Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPIY), pentru a i se citi capete de acuzare. In principal, el este acuzat de genocid, persecutii, exterminare, crime, deportari, acte inumane, teroare, luare de ostatici, toate legate de razboiul din Bosnia, din perioada 1992-1995, informeaza BBC online, citand din dosarul acuzarii. Mladici nu a facut nici o declaratie legat de felul cum intentioneaza sa pledeze – “vinovat' sau “nevinovat' – ci s-a disculpat indirect, in fata instantei, de toate aceste acuzatii “monstruoase' si “odioase', dupa cum el insusi le-a calificat. “Am aparat tara si poporul. Nu am omorat croati pentru ca erau croati, ci doar mi-am aparat tara', a spus Mladici audientei.

Cand instanta l-a intrebat daca a citit si a inteles acuzatiile care i se aduc, fostul lider militar a spus ca va avea nevoie de cel putin doua luni ca sa citeasca “mormanul' de trei seturi de documente ale acuzarii si cel putin o luna dupa aceea ca sa-si pregateasca apararea. Daca in 30 de zile nu va introduce o actiune in care sa precizeze si cum va pleda, judecatorii vor face acest lucru in numele lui, declarand ca, in principiu, acuzatul intelege sa pledeze “nevinovat'. Urmatoarea audiere a fost fixata de judecatorul Alfons Orie in data de 4 iulie. Mladici a refuzat sa opteze si privind variantele apararii sale pe care le are la dispozitie, pentru cand va incepe procesul. Una ar fi avocatul desemnat de TPIY, sarbul Aleksandar Aleksic, care l-a asistat astazi, la prima audiere, fie un consiliu permanent, fie sa se apere singur, asa cum a facut si Slobodan Milosevici, fostul presedinte iugoslav.

La final, Mladici a facut o criza de orgoliu, cand judecatorul Orio l-a intrebat daca mai are ceva de declarat. "Nu vreau sa ma mai tina de brate ca si cum as fi orb, pot merge singur. Nu vreau sa fiu condus de alte persoane, lumea intreaga stie cine sunt: eu sunt generalul Mladici", le-a spus fostul sef militar al sarbilor bosniaci.

×
Subiecte în articol: ratko mladici