x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război al vizelor între Cehia şi Canada

Război al vizelor între Cehia şi Canada

de Irina Cristea    |    14 Iul 2009   •   00:00

Cehia reintroduce vizele pentru canadienii posesori de paşaport diplomatic şi îşi recheamă ambasadorul de la Ottawa, pentru consultări, după ce Guvernul canadian a decis reintroducerea viselor pentru cetăţenii cehi, transmite AFP.



Anunţul a fost făcut de premeirul de la Praga, Jan Fischer, în urma a ceea ce al a numit "decizia nedreaptă" a autorităţilor din Canada. Fischer le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să se solidarizeze cu Cehia şi să ia măsuri similare, reintroducând obligativitatea vizellor pentru canadieni. Premierul a adăugat că va discuta acest subiect cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


SOLICITĂRI DE AZIL
Luni, Ottawa anunţase că cetăţenii din Cehia şi Mexic nu mai au dreptul de a intra fără viză pe teritoriul canadian. Scopul măsurii este de a pune astfel capăt numărului mare de cereri de azil depuse de cetăţenii acestor două ţări. Măsura intră în vigoare de miercuri şi, potrivit ministerului canadian al Imigraţiei, va facilita rezolvarea cazurilor reale de cereri de azil. Mexicul şi Cehia se află în fruntea listei ţărilor de unde provin cererile de azil în Canada. Ottawa consideră că, cel mai adesea, cererile provin de la persoane care imigrează în vederea obţinerii unui loc de muncă şi care doresc să scurteze, astfel, perioada de analiză a dosarului. Potrivit presei cehe şi canadiene, marea majoritate a acestor cereri provin de la romii care fug din calea amplificării extremismului în această fostă ţară comunistă, unde manifestaţiile neonaziştilor împotriva romilor au cunoscut o intensificare în ultimele luni.
Autorităţile cehe dau asigurări că motivele acestor cereri sunt, înainte de toate, economice.

De la ridicarea, în octombrie 2007, a obligativităţii vizelor de călătorie pentru cehi, au fost depuse aproape de 3.000 de cereri de azil de către cetăţenii acestei ţări, faţă de mai puţin de cinci cereri în 2006, a anunţat Ottawa.
"Procesul de acordare de vize ne va permite să evaluăm cine vine în Canada în calitate de vizitator legitim şi cine poate vrea să încerce să treacă prin sistemul de acordare a azilului pentru a evita astfel să fie pus în aşteptare în cadrul sistemului de imigrare", a declarat Kenney.
În Canada, statutul de refugiat este în mod normal rezervat persoanelor care şi-au părăsit ţara de teama persecutărilor de ordin rasial, religios, politic sau etnic. 

×
Subiecte în articol: externe