x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 229. Zeci de regiuni din Ucraina nu au energie electrică și se confruntă cu incendii

Război în Ucraina, ziua 229. Zeci de regiuni din Ucraina nu au energie electrică și se confruntă cu incendii

10 Oct 2022   •   07:50
Război în Ucraina, ziua 229. Zeci de regiuni din Ucraina nu au energie electrică și se confruntă cu incendii
Sursa foto: Hepta

Luni, 10 octombrie 2022, este cea de-a 229-a zi de război în Ucraina.

UPDATE: Serviciile de urgență ucrainene au transmis luni după-amiază o actualizare a situației din țară, după o zi care a început cu lovituri aeriene de amploare din partea rușilor.

Potrivit documentelor, 11 persoane au murit și 89 au fost rănite. De asemenea, infrastructura critică a fost afectată în 12 regiuni diferite, precum și în orașul Kiev, unde au izbucnit peste 30 de incendii.

Alimentarea cu energie electrică este parțial întreruptă în 15 regiuni, inclusiv în Liov, Kiev și Zaporojia, potrivit BBC.

Sprecialiștii cred că sistemul energetic ucrainean va fi supus unui test de rezistență în noaptea de luni spre marți. De aceea, ucrainenii sunt rugați să reducă la minimum consumul de electricitate între orele 17:00 și 23:00, mai ales prin evitarea utilizării aparatelor electrice, precum încălzitoarele și mașinile de spălat rufe.

UPDATE Noi atacuri cu drone ale rușilor au lovit sudul Ucrainei, anunță autoritățile regionale ucrainene, potrivit CNN.

Mai multe explozii s-au produs în orașul Krivoi Rog, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului din regiunea Dnipropetrovsk.

„Preliminar - drone kamikaze Shahid [de fabricație iraniană]", a anunțat Vilkul pe Telegram.

Deocamdată nu există detalii despre pagube sau victime.

Explozii puternice în Kiev, Slaviansk și Dnipro

Luni dimineață, rușii au atacat orașul Kiev. Mai multe explozii puternice au străbătut orașul după ce a fost declarată o alertă de raid aerian, fiind înregistrate aproximativ patru explozii, scrie presa ucraineană.

Potrivit primarului orașului Kiev, Vitali Klitschko, exploziile au fost înregistrate în districtul Shevchenkivskyy.

„Mai multe explozii în districtul Shevchenkivskyi – în centrul capitalei. Toate serviciile lucrează la fața locului”, a spus el într-o postare pe canalul său de Telegram.

De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, 9-10 octombrie, rușii au bombardat orașul Slaviansk. Potrivit autorităților ucrainene, patru persoane au fost ucise, iar două rănite.

„Noaptea, partea centrală a orașului a fost bombardată din nou. Au fost lovite case particulare de pe strada Botanicheskaya. Un băiat de 12 ani a fost spulberat în urma unei explozii. El a supraviețuit, dar este rănit, acum se află în spital. Bilanțul victimelor este de patru morți și doi răniți”, a spus Vadim Liakh, șeful administrației militaro-civile a orașului Sloviansk.

Unian scrie că explozii au avut loc și în orașul Dnipro.

 

FSB acuză că au fost peste 100 de atacuri ucrainene asupra teritoriului rus  

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat Ucraina că a atacat teritoriul naţional rus de peste 100 de ori de la începutul lunii, relatează agenția DPA. Un total de 32 de sate din regiunile Bryansk, Kursk şi Belgorod de la graniţa cu Ucraina au fost bombardate în ultimele zile, a susținut duminică FSB, adăugând că numărul atacurilor lansate din Ucraina a crescut semnificativ. O persoană a fost ucisă şi cinci rănite în atacuri, potrivit Moscovei. Nu este însă posibilă verificarea acestor informații în mod independent, precizează agenția.

×
Subiecte în articol: Ucraina