Update Bombardamente puternice au fost raportate joi în zone extinse din Ucraina, deteriorând infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.
Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune, a anunțat Energoatom.
Centrala, aflată în mâinile rușilor, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru generatoare pentru 15 zile, a precizat compania.
Atacuri rusești au fost raportate și la Kriviy Rih, în centrul Ucrainei, și la Sumy și Kharkiv, în nord-est. Lupte grele erau în curs de desfășurare în regiunile estice Luhansk și Donețk.
„Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pentru a limita acțiunile forțelor de apărare în anumite zone", a declarat joi Statul Major al Ucrainei.
Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas
Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa.
Zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, pentru televiziunea ucraineană.
De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.
Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace infrastructura din mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene.
Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene
Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre reluarea participării națiunii sale la acordul privind cerealele ucrainene din Marea Neagră, afirmând că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din nou dacă garanțiile pe care le-a primit nu vor fi respectate.
Agenția rusă de știri Interfax îl citează pe Putin, care a declarat: „Am cerut asigurări și garanții de la partea ucraineană că nimic asemănător [atacului de la Sevastopol] nu se va întâmpla în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”.
„Prin intermediul Ministerului Apărării, am primit informații din partea turcă, potrivit cărora Ucraina a dat astfel de asigurări că aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare.
În acest sens, am dat instrucțiuni Ministerului Apărării pentru a relua participarea noastră deplină la această activitate.
În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri în cazul în care aceste garanții sunt încălcate de Ucraina”, a mai afirmat liderul de la Kremlin.