x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 253. Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas

Război în Ucraina, ziua 253. Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas

03 Noi 2022   •   07:20
Război în Ucraina, ziua 253. Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas
Sursa foto: Hepta

Joi, 3 noiembrie 2022, este cea de-a 253-a zi de război în Ucraina.

Update Bombardamente puternice au fost raportate joi în zone extinse din Ucraina, deteriorând infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune, a anunțat Energoatom.

Centrala, aflată în mâinile rușilor, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru generatoare pentru 15 zile, a precizat compania.

Atacuri rusești au fost raportate și la Kriviy Rih, în centrul Ucrainei, și la Sumy și Kharkiv, în nord-est. Lupte grele erau în curs de desfășurare în regiunile estice Luhansk și Donețk.

„Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pentru a limita acțiunile forțelor de apărare în anumite zone", a declarat joi Statul Major al Ucrainei.

Lupte intense în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas

Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa.

Zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, pentru televiziunea ucraineană.

De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.

Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace infrastructura din mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene.

Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre reluarea participării națiunii sale la acordul privind cerealele ucrainene din Marea Neagră, afirmând că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din nou dacă garanțiile pe care le-a primit nu vor fi respectate.

Agenția rusă de știri Interfax îl citează pe Putin, care a declarat: „Am cerut asigurări și garanții de la partea ucraineană că nimic asemănător [atacului de la Sevastopol] nu se va întâmpla în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”.

„Prin intermediul Ministerului Apărării, am primit informații din partea turcă, potrivit cărora Ucraina a dat astfel de asigurări că aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare.

În acest sens, am dat instrucțiuni Ministerului Apărării pentru a relua participarea noastră deplină la această activitate.

În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri în cazul în care aceste garanții sunt încălcate de Ucraina”, a mai afirmat liderul de la Kremlin.

×
Subiecte în articol: Ucraina