x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 375. Lupte crâncene în Bahmut, înconjurat de forțele ruse

Război în Ucraina, ziua 375. Lupte crâncene în Bahmut, înconjurat de forțele ruse

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2023   •   15:43
Război în Ucraina, ziua 375. Lupte crâncene în Bahmut, înconjurat de forțele ruse
Sursa foto: Hepta

Lupte crâncene se dau în oraşul Bahmut, înconjurat de forţele ruse. Totodată, doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a pilota simulatoare de zbor și a fi evaluați de armata americană, au declarat doi oficiali americani, citați de Reuters.

Evacuările locuitorilor din Bahmut au încetinit

Evacuările din orașul Bakhmut au încetinit semnificativ, deoarece trupele ucrainene se străduiesc să ajungă la locuitorii blocați, scrie Sky News.

Viceprimarul din zonă spune că între cinci și zece persoane sunt scoase din oraș în fiecare zi, față de cele aproximativ 600 care plecau în perioada de vârf a evacuărilor.

Oleksandr Marchenko a declarat că forțele ruse au pus „totul la pământ” și a lovit clădiri cu mai multe etaje.

„Sunt raiduri aeriene, bombardamente de artilerie, bombardamente cu mortiere. Inamicul lovește orașul cu tot ce poate.Nu avem cum să ajungem acolo”, a afirmat acesta.

Se crede că mai sunt între 4.000 - 4.500 de persoane în Bakhmut, dar Marchenko a spus că este dificil să îi convingă pe cei de acolo să plece.

Lupte crâncene în Bahmut

Mercenarii grupului paramilitar WAgner dețin controlul total al gării Stupki, la nord de Bahmut, anunță administrația prorusă din Donețk, citată de EFE. 

"Asaltul şi curăţarea staţiei Stupki în suburbia din nordul oraşului Bahmut s-au încheiat iar cartierul se află sub controlul total al luptătorilor Wagner", arată aceasta pe Telegram. 

"Acum luptătorii Wagner au eliberat cartierul Stupki. Dacă ţinem cont de faptul că aici au loc lupte pentru fiecare casă, acesta este un succes important în faza actuală", a spus liderul prorus din Doneţk,Denis Puşilin, la televiziunea rusă.

De cealaltă parte, Comandamentului Est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi, spunea sâmbătă că situația din Bahmut este dificilă iar forțele ucraine vor continua să reziste. 

Lupte crâncene în Bahmut, înconjurat de forțele ruse

Lupte crâncene se dau în oraşul Bahmut, înconjurat de forţele ruse. Acestea bombardează intens oraşul Bahmut în încercarea de a-l cuceri.

Şeful grupării Wagner a anunţat că oraşul a fost încercuit, în timp ce oficialii de la Kiev afirmă că apărătorii ucraineni deţin controlul. Totuşi, situaţia acestora este critică, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării.

Totodată, bombardamente şi atacuri cu rachete au fost lansate şi în alte localităţi situate în estul Ucrainei, acolo unde apărătorii ucraineni duc lupte crâncene pentru a respinge înaintarea forțelor ruse.

Armata rusă a lovit orașul Kupiansk din regiunea Harkov, sâmbătă seara și duminică dimineața. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost ucis, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.

În urma atacurilor au fost avariate clădirile unei instituții de învățământ și ale unei maternități.

Piloți ucraineni sunt instruiți în Arizona

Prezența poliților ucraineni în Arizona este o premieră și va facilita dialogul între personalul ucrainean și cel american dar va oferi o oportunitate de a observa modul în care operează Forțele Aeriene a Statelor Unite, potrivit unui oficial american din domeniul apărării.

„Acest lucru ne permite să ajutăm piloții ucraineni să devină mai eficienți și să îi consiliem mai bine cu privire la modul în care să își dezvolte propriile capacități”, a spus acesta

„Programul implică urmărirea modului în care piloții ucraineni își desfășoară planificarea și executarea misiunilor în simulatoare de zbor pentru a determina cum putem consilia mai bine Forțele Aeriene ucrainene cu privire la modul în care să folosească capacitățile pe care le au. Este vorba despre instruirea lor pe propriile avioane, nu despre F-16”, a precizat un alt oficial al administrației.

SUA nu a aprobat, deocamdată, instruirea piloților ucraineni pe avioanele F-16, după cum a explicat și Colin Kahl, subsecretar al apărării, în fața membrilor Camerei Reprezentanților.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: piloti ucraineni instruire sua arizona