x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul preşedinte-premier a luat sfârşit

Războiul preşedinte-premier a luat sfârşit

de Petio Petkov    |    02 Dec 2009   •   00:00

După o perioadă de încordare a relaţiilor mergând până la ameninţări de demitere a şefului statului, preşedintele Gheorghi Părvanov şi prim-ministrul Boiko Borisov s-au împăcat. În urma unei vizite efectuate la preşedinţie, premierul a anunţat iniţiative de binefacere comune cu Părvanov şi consultări periodice în probleme de interes naţional. La mijlocul lunii ianuarie va avea loc o şedinţă a Consiliului consultative de securitate naţională.

Preşedintele a renunţat la ideea de a întoarce în Parlament bugetul votat în cea de a doua lectură. El a acceptat şi cererea premierului de a fi înlocuiţi ambasadorii la Washington şi Ankara, despre care se afirmă că au rămas pasivi la semnale de fraudare a votului în cele două ţări în ultimele alegeri parlamentare. Părvanov însă a avertizat că nu va accepta introducerea TVA-ului pentru serviciile de avocat ce va putea afecta accesul la justiţie a persoanelor sărace şi se va adresa Curţii constituţionale.

Preşedintele a cerut şi bani mai mulţi pentru sectorul social. El însă a declarat că în condiţii de criză nu-şi poate permite să blocheze, prin veto-ul său, bugetul pentru anul viitor. Primul-ministru Borisov a subliniat că instituţiile sunt capabile de a colabora în vederea rezolvării problemelor. Aceasta contribuie la îmbunătăţirea imaginii Bulgariei în Europa şi în lume.

Scandalul preşedinte-premier a izbucnit în luna noiembrie după ce Guvernul luase decizia să-i demită pe ambasadorii în Statele Unite şi în Turcia. Preşedintele Părvanov a însă a refuzat cerând informaţii suplimentare.

×
Subiecte în articol: externe