x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REACȚIA liderului grupării Wagner la anunțul Casei Albe privind declararea organizației ca fiind criminală

REACȚIA liderului grupării Wagner la anunțul Casei Albe privind declararea organizației ca fiind criminală

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   14:20
REACȚIA liderului grupării Wagner la anunțul Casei Albe privind declararea organizației ca fiind criminală
Sursa foto: antena3CNN

După ce SUA a anunțat că va desemna gruparea Wagner drept organizație criminală transnațională, liderul acesteia, Evgheni Prigojin, cere Casei Albe să spună care sunt delictele de care o acuză, scrie Reuters.

El a postat pe Telegram o scrisoare în limba engleză adresată purtătorului de cuvânt al Consiliului Securității Naționale al Casei Albe, John Kirby, care a anunțat decizia SUA. 

"Dragă domnule Kirby, puteţi clarifica vă rog ce delict a fost comis de PMC Wagner?"

John Kirby a spus că Wagner este  "o organizaţie criminală care comite atrocităţi la scară largă şi abuzuri împotriva drepturilor omului". 

Totodată, Casa Albă a spus, la sfârșitul anului trecut, că Wagner ar fi preluat un transport de armament din Coreea de Nord pentru a sprijini forţele ruse din Ucraina.

Diplomația de la Phenian a transmis că acuzația este "lipsită de temei", iar Prigojin a dezminţit afirmația spunând că sunt "bârfe şi speculaţii".
SUA a restricţionat relaţiile comerciale cu gruparea Wagner în 2017 şi apoi în decembrie 2022, pentru a-i limita accesul la armament. 

UE a impus sancțiuni împotriva acesteia în decembrie 2021.

Gruparea paramilitară Wagner a luptat anterior în Siria, Libia, Republica Central-Africană, Sudan, Mozambic şi Mali iar acum este prezentă pe frontul din Ucraina, alături de armata rusă.

Numit și "Bucătarul lui Putin", Evgheni Prigojin, spune că organizația pe care o conduce este independentă, dispunând de propriile avioane și armament. El este dat în urmărire în SUA, fiind acuzat de amestec în alegerile americane. Acuzațiile au fost recunoscute de acesta, în noiembrie 2022. 


 

×