x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii ceceni lovesc din nou Rusia

Rebelii ceceni lovesc din nou Rusia

01 Sep 2004   •   00:00

La o saptamana dupa ce doua cecene au provocat prabusirea a doua avioane rusesti de pasageri, o alta femeie din republica separatista a provocat moartea a cel putin zece persoane intr-un atentat sinucigas comis la Moscova.

IRINA CRISTEA

Cel putin zece morti si peste 30 de raniti, printre care si copii, este bilantul unui atentat sinucigas comis ieri seara la Moscova. Atacul a fost dus la indeplinire de o femeie kamikaze, de nationalitate cecena, dupa cum au anuntat serviciile speciale ruse, citate de agentiile internationale de presa.

Femeia purta asupra ei o cantitate impresionanta de explozibil, pe care a detonat-o intr-o zona aglomerata, aproape de o gura de metrou si de intrarea intr-un supermarket.

DE GROAZA. Cand au sosit la locul atentatului, echipele de interventie au gasit cateva masini in flacari, cadavre carbonizate, zeci de raniti si zeci de oameni, teferi, dar ingroziti de ce le-a fost dat sa vada. "Erau corpuri decapitate, care inca zvacneau, parca incercand sa se ridice", a povestit un tanar de 29 de ani, care se pregatea sa iasa dintr-un magazin cand a avut loc explozia. "Un barbat ramasese fara stomac... peste tot pe unde calcam nimeream resturi umane", a declarat alt martor, aflat in stare de soc.

MESAJ. Atentatul sinucigas de ieri are loc la incheierea intalnirii trilaterale de la Soci dintre presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Gerhard Schröder si presedintele Frantei, Jacques Chirac. De altfel, Putin s-a referit, la conferinta de presa ce a incheiat reuniunea, la atacurile cecene, punandu-i pe rebeli in legatura cu teroristii Al-Qaeda. Mai mult, rusii primesc astfel o noua lovitura, la o saptamana dupa atacul care a vizat doua avioane de pasageri si care s-a soldat cu 89 de morti. In ambele cazuri s-au aflat in prim-plan femei cecene.

SI IN ISRAEL

Doua explozii au zguduit ieri si orasul Beersheva, din sudul Israelului. Atentatori sinucigasi aflati la bordul a doua autobuze s-au aruncat in aer, provocand moartea a 16 persoane si ranirea altor 80. Dublul atentat, cel mai sangeros comis in acest an in Israel, a fost revendicat de aripa armata a miscarii radicale Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam, printr-un comunicat distribuit in Cisiordania. Premierul Ariel Sharon i-a convocat de urgenta pe responsabilii cu securitatea, pentru a cantari eventualitatea unei riposte. De partea lor, presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, si premierul palestinian Ahmad Qorei au condamnat atentatul.
×
Subiecte în articol: externe