x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii vor să scoată Libia din mâinile lui Muammar Gaddafi

Rebelii vor să scoată Libia din mâinile lui Muammar Gaddafi

de Sînziana Stancu    |    21 Aug 2011   •   21:00
Rebelii vor să scoată Libia din mâinile lui Muammar Gaddafi

Combatantii libieni au lansat ieri ba­talia finala pentru recuperarea ta­­rii din mainile presedintelui Mu­a­mmar Gaddafi. Potrivit Consiliului National de Tranzitie (CNT), "Ope­ratiunea Sirena", declansata sam­bata seara si care vizeaza izola­rea lui Gaddafi in capitala libiana pentru a-l determina sa "capituleze" sau sa paraseasca tara, era ieri in pli­na desfasurare. "Operatiunea se des­fa­soara coordonat intre CNT (Con­siliul National de Tranzitie) si com­batantii rebeli din Tripoli si din im­prejurimi", preciza ieri purtatorul de cuvant al opozitiei libiene, Ah­med Jibril, citat de AFP, adaugand ca "ar putea dura cateva zile pana cand Gaddafi va fi asediat".

Dar "Colonelul" ar putea fi re­ne­gat chiar si de "confratii" lui de trib. Ca­nalul de televiziune Al-Jazeera in­forma ieri ca fostul premier li­bian care a fugit in Italia, Abdessalem Jalloud, care ar fi cazut in dizgratia re­­gimului de la Tripoli inca din anii ’90, ar fi cerut tribului "onorabil" din care face parte Gaddafi sa il re­ne­ge pe liderul libian, care se agata cu orice pret de putere. "Sunteti un trib onorabil (...) Trebuie sa va pas­trati istoria si onoarea (...) Renegati-l pe acest tiran, deoarece el va pleca, iar voi veti suporta mostenirea lui", a declarat Jalloud. "Latul s-a strans in jurul sau. Daca se afla la Tripoli, ii va fi greu sa plece, pentru ca toate dru­murile sunt controlate de revo­lu­ti­o­nari", a mai spus el, afirmand ca Gaddafi este un personaj "cu tem­pe­rament schimbator si bolnav".

La randul sau, regimul libian anunta ca "Tripoli este aparat in con­tinuare de mii de soldati profesi­o­n­isti si voluntari (...) Acesti oameni nu sunt numai patrioti, au si familii si case pe care vor sa le apere si in­te­leg ca, daca rebelii intra (in oras), va fi sange peste tot", a afirmat Mous­sa Ibrahim. Iar Seif al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi, a afirmat ca regimul de la Tripoli "nu va re­nun­ta la lupta", dupa ce le-a lansat in­­surgentilor un apel la dialog. "Ne aflam pe teritoriul nostru si in tara noastra. Vom rezista sase luni, un an, doi ani... si vom castiga", a de­clarat Seif intr-un discurs rostit sam­ba­ta in fata catorva zeci de tineri si di­fuzat ieri de televiziunea oficiala li­biana.

"Nu ne vom preda, nu vom renunta la lupta. Nu este decizia lui Seif al-Islam sau a lui (Muammar) Kadhafi, este decizia poporului li­bian", a adaugat el, precizand ca si "familia sa a platit pretul, ca toti libienii".

×