x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recep Tayyip Erdogan, învestit preşedinte al Turciei

Recep Tayyip Erdogan, învestit preşedinte al Turciei

28 Aug 2014   •   15:01
Recep Tayyip Erdogan, învestit preşedinte al Turciei
Sursa foto: Facebook

Recep Tayyip Erdogan a fost învestit joi în funcţia de preşedinte al Turciei în cadrul unei ceremonii organizate la parlament, informează AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Ales pe 10 august pentru un mandat de cinci ani, Erdogan (60 de ani), care-i succede lui Abdullah Gul, a jurat să 'respecte Constituţia, statul de drept, democraţia, principiile şi reformele lui Atatürk şi principiile republicii laice'.

Armata a tras salve de tun după depunerea jurământului, notează DPA.

Membrii principalei formaţiuni din opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), au părăsit hemiciclul în semn de protest faţă de refuzul lui Erdogan de a demisiona din funcţia de şef al guvernului în pofida victoriei sale în alegerile prezidenţiale.

Membrii unui alt partid de opoziţie, Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, extremă-dreaptă), au refuzat să-l aplaude pe noul şef al statului.

După ceremonia de predare a puterii de către şeful statului în exerciţiu Abdullah Gül, Erdogan urmează să-l însărcineze tot în cursul zilei de joi pe succesorul său desemnat, fostul ministru de externe, Ahmet Davutoglu, 55 de ani, cu formarea unui nou guvern a cărui componenţă urmează să fie anunţată vineri.

×