x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Record de temperatură în Belgia, Germania, Franţa şi Olanda

Record de temperatură în Belgia, Germania, Franţa şi Olanda

25 Iul 2019   •   16:39
Record de temperatură în Belgia, Germania, Franţa şi Olanda

Noi recorduri de temperaturi ridicate au fost înregistrate miercuri şi joi în Belgia, Germania, Franţa şi Olanda, potrivit serviciilor meteorologie naţionale, pe fundalul valului de caniculă care a cuprins mare parte din Europa, informează AFP şi DPA. 

În Belgia, a fost înregistrată miercuri o temperatură de 40,2 grade Celsius la Liege, în est, la una dintre staţiile Institutului regal de meteorologie (IRM), un nou record istoric, a precizat joi directorul IRM, potrivit AFP. 

Recordul anterior era de 39,9 grade Celsius, înregistrat miercuri în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la baza militară de la Kleine-Brogel (nord-est). 

"După validarea valorilor înregistrate ieri (miercuri) la staţiile climatologice ale IRM: nou record naţional pentru Belgia - 40,2 grade Celsius la Angleur (pe teritoriul comunei Liege)", a scris Dehenauw pe Twitter. 

Din cauza temperaturilor ridicate, IRM a emis o alertă ''roşie'' valabilă pe aproape tot teritoriul Belgiei (cu excepţia zonei de coastă) până vineri inclusiv, care presupune măsuri de precauţie sporite (hidratare, evitarea expunerii la soare etc). 

La Bruxelles, Institutului regal de meteorologie a măsurat 34,2 grade Celsius la umbră joi la ora 12:00 (10:00 GMT), iar valoarea maximă înregistrată miercuri în capitala Belgiei (35,7 grade Celsius) ar putea fi depăşită joi. 

În Germania, serviciul naţional de meteorologie a confirmat un nou record de căldură de 40,5 grade Celsius, înregistrat miercuri seară în Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia (vest), potrivit DPA. 

Precedentul record era deţinut de oraşul Kitzingen din landul Bavaria, unde s-au înregistrat 40,3 grade Celsius cu patru ani în urmă. 

"Soarele va dogori de dimineaţă până seară", a precizat joi dimineaţă un meteorolog din cadrul DWD, adăugând că temperaturile ar putea depăşi recordul înregistrat miercuri. "O să fie al naibii de cald". 

Primarul din Geilenkirchen, Georg Schmitz, a spus că va oferi gratuit îngheţată angajaţilor din cadrul primăriei. ''Am făcut deja comandă la magazinul de îngheţată'', a spus Schmitz pentru DPA, adăugând că acum se consideră ''cel mai fierbinte primar din Germania''. 

Un nou record de căldură a fost doborât şi la Paris, unde joi s-au înregistrat 41 de grade Celsius, temperatură care nu a mai fost atinsă în ultimii 70 de ani în capitala franceză. Temperatura record a fost consemnată la ora 13:42 (11:42 GMT) potrivit Météo-France, care estimează că mercurul termometrelor va urca şi mai mult în timpul după-amiezii, relatează AFP. 

De la începutul măsurătorilor meteorologice în 1873, capitala a depăşit pragul de 40 de grade Celsius o singură dată, pe 28 iulie 1947, când s-au înregistrat 40,4 grade. Serviciul meteorologic francez estimează temperaturi de până până la 42 de grade Celsius pentru joi, care vor marca vârful valului de caniculă abătut asupra Franţei începând de luni. 

În Olanda, joi s-au înregistrat 41,7 grade Celsius, cea mai ridicată valoare termică consemnată de la începutul măsurătorilor în această ţară, unde mercurul termometrelor nu a mai depăşit niciodată pragul de 40 de grade, potrivit AFP. 

S-au înregistrat 41,7 grade Celsius la ora 14:15 (12:15 GMT) la Deelen, în estul Olandei, a precizat pe Twitter Institutul regal de meteorologie (KNMI). Precedentul record, care data din 1944 şi indica 38,6 de grade Celsius, a fost deja doborât miercuri.

AGERPRES

×