x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Au început referendumurile pentru independenţă organizat de pro-ruşi în estul Ucrainei

Au început referendumurile pentru independenţă organizat de pro-ruşi în estul Ucrainei

11 Mai 2014   •   09:03
Au început referendumurile pentru independenţă organizat de pro-ruşi în estul Ucrainei

Aproape cinci milioane de buletine de vot au fost distribuite duminică secţiilor de votare organizate şi supravegheate de separatiştii pro-ruşi din două regiuni din estul Ucrainei – Doneţk şi Luhansk – pe care vor să le transforme în republici. Ele conţin o singură întrebare: “Sunteţi de acord cu declararea independenţei Republicii Populare Doneţk/ Republicii Populare Luhansk?”

Corespondentul BBC în Doneţk spune că în secţiile de votare totul este în mâinile separatiştilor, neexistând observatori independenţi.

Jurnaliştii britanici de la faţa locului spun că au văzut secene de haos la secţiile de votare, unele neavând cabine de vot sau registre electorale.

Iată câteva nereguli semnalate de corespondenţii BBC:

  • La Doneţk, deşi fiecare secţie de votare are listă cu persoanele arondate circumscripţiei, se poate vota în oricare dintre ele.
  • Un cetăţean a fost lăsat să voteze la o secţie la care nu era înregistrat, doar spunându-şi numele şi numărul actului de identitate.
  • Organizatorii referendumului din oraşul Mariupol au declarat, în legătură cu astfel de incidente, că vor fi confruntate listele celor care au votat, cu listele electorale din celelalte secţii de votare. Întrebaţi când se va întâmpla asta, au răspuns: "Într-o zi".
  • Directoarea unei şcoli (cu vederi pro-ucrainene) a spus că a primit ameninţări cu moartea după ce a refuzat ca rebelii să organizeze o secţie de votare în şcoala pe care o conduce.
  • Conform postului Vocea Rusiei, secţiile de votare din Doneţk vor fi deschise între orele 8:00 (12:00 GMT) şi 22:00, cu excepţia celor din Slavyansk unde, din motive de securitate, se vor închide la ora 18:00. Numai îm regiunea Doneţk au fost organizate peste 1.500 de secţii de votare şi distribuite 3,1 milioane de buletine de vot. Comisia electorală centrală constituită din militanţi pro-ruşi din această regiune a declarat că rezultatul referendumului de duminică va fi validat indiferent de participarea la vot - transmite Vocea Rusiei.

    În regiunea Luhansk au fost distribuite circa 1,7 milioane de buletine de vot în 1.610 secţii. Şi aici, referendumul va fi validat, indiferent de cifrele de participare.

    Liderii pro-ruşi din cele două regiuni intenţionează să organizeze spre sfârşitul lunii un al doilea referendum, de data aceasta pentru alipirea la Federaţia Rusă - informează BBC. În acelaşi timp, separatiştii din est au anunţat că vor boicota alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate pe 25 mai.

    UE şi SUA au condamnat organizarea referendumului, pe fondul temerilor că Ucraina poate aluneca într-un război civil. Preşedintele rus Vladimir Putin le ceruse separatiştilor să amâne votul programat duminică, pentru a crea condiţiile necesare dialogului.

    Sâmbătă, preşedintele interiman al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a admis că mulţi cetăţeni din estul ţării îi susţin pe militanţii pro-ruşi, dar a avertizat că referendumurile sunt “un pas spre prăpastie”. “Cei care pledează pentru audodeterminare nu înţeleg că asta înseamnă colapsul total al economiei, programelor sociale şi vieţii în general pentru majoritatea populaţiei din aceste regiuni”, a spus Turcinov.

    ×