x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reforma pensiilor în Franța: guvernul francez se confruntă cu moțiuni de cenzură

Reforma pensiilor în Franța: guvernul francez se confruntă cu moțiuni de cenzură

de Redacția Jurnalul    |    20 Mar 2023   •   19:30
Reforma pensiilor în Franța: guvernul francez se confruntă cu moțiuni de cenzură

Guvernul președintelui francez Emmanuel Macron se confruntă luni cu două moțiuni de cenzură, după ce decizia sa de a forța adoptarea unei reforme a pensiilor a provocat proteste în întreaga țară și critici din partea parlamentarilor.

Specialiștii estimează ca guvernul lui Macron va supraviețui moțiunilor, iar acesta va rămâne președinte indiferent de rezultat, potrivit CNN.

Săptămâna trecută, Guvernul francez a utilizat puterile constituționale speciale pentru a promova controversata legislație de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru majoritatea lucrătorilor.

Ulterior, legislatorii francezi au depus două moțiuni de cenzură împotriva premierului.

Pentru a avea succes, este nevoie ca majoritatea legislatorilor să voteze în favoarea moțiunii. Dacă una dintre moțiuni va fi aprobată, premierul francez Elisabeth Borne va trebui să demisioneze, iar legea privind reforma pensiilor va fi respinsă.
Legea pensiilor a stârnit numeroase proteste publice în ultimele săptămâni. Unele manifestări au devenit violente, iar polițiștii au reținut zeci de protestatari. Joi, sindicatele din Franța vor organiza numeroase greve și proteste în întreaga țară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reforma pensii