x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regatul Unit va livra sute de sisteme de rachete către Ucraina

Regatul Unit va livra sute de sisteme de rachete către Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2024   •   14:15
Regatul Unit va livra sute de sisteme de rachete către Ucraina

Regatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete Ucrainei pentru a o ajuta să îşi întărească apărarea aeriană, a anunţat Londra vineri, după critici ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ritmul livrărilor de ajutor militar pentru Kiev, informează AFP.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat într-un comunicat că o primă livrare de 650 de "sisteme de rachete modulare uşoare (LMM)" va avea loc până la sfârşitul anului, în cadrul unui contract de 162 de milioane de lire (192 de milioane de euro).

Aceste rachete "foarte polivalente" vor fi construite de grupul francez Thales în uzina sa din Belfast, în Irlanda de Nord.

Ele sunt cunoscute "pentru că pot fi trase de pe o varietate de platforme tactice terestre, maritime şi aeriene" şi permit să fie vizată atât o ţină la sol, cât şi o dronă în zbor, potrivit producătorului.

Această nouă livrare de rachete va fi anunţată vineri de ministrul apărării John Healey, care participă la o reuniune a grupului de contact al aliaţilor Ucrainei, la baza aeriană americană Ramstein, în Germania.

Regatul Unit este unul dintre principalii susţinători militari ai Kievului de la declanşarea invaziei ruse în 2022 şi i-a furnizat inclusiv rachete cu rază lungă Storm Shadow, sute de rachete LMM şi un escadron de 14 tancuri Challenger 2.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul, la mijlocul lui august pe platforma socială X, că Londra nu dă "mai multă dovadă de leadership", reproşându-i că nu furnizează arme cu rază de acţiune lungă, necesare pentru a face faţă Rusiei.

Regatul Unit i-a răspuns atunci dând asigurări că sprijinul său pentru Ucraina "este de neclintit".

"Acest nou angajament ar urma să dea un elan important apărării aeriene a Ucrainei şi să demonstreze angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul" pentru Ucraina, a declarat în acest comunicat John Healey, care a preluat noua sa funcţie la începutul lui iulie, după alegerea prim-ministrului laburist Keir Starmer.

"În ultimele zile, am văzut costul tragic al loviturilor oarbe ale Rusiei asupra Poltavei şi Liovului. Aceste noi rachete fabricate în Regatul Unit vor ajuta Ucraina să-şi apere populaţia, infrastructurile şi teritoriul", a adăugat el.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat de asemenea că livrarea de muniţii de artilerie în valoare de 300 de milioane de lire (356 de milioane de euro) promisă Kievului va începe tot înainte de sfârşitul acestui an.

AGERPRES

×