x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Charles al III-lea nu va apărea pe noua bancnotă de 5 dolari din Australia

Regele Charles al III-lea nu va apărea pe noua bancnotă de 5 dolari din Australia

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   16:30
Regele Charles al III-lea nu va apărea pe noua bancnotă de 5 dolari din Australia
Sursa foto: Hepta

Regele Charles al III-lea nu va figura pe noua bancnotă de cinci dolari din Australia, a anunțat banca națională a țării.

Noul design al bancnotei va aduce un omagiu „culturii și istoriei" australienilor indigeni, potrivit Reserve Bank of Australia (RBA).

Un portret al reginei Elisabeta a II-a apare pe actualul design al bancnotei de cinci dolari.

Moartea reginei, anul trecut, a reaprins dezbaterile privind viitorul Australiei ca monarhie constituțională.

„Această decizie a consiliului Băncii de Rezervă urmează unor consultări cu guvernul australian, care susține această schimbare. Banca se va consulta cu australienii în proiectarea bancnotei de 5 dolari. Proiectarea și tipărirea noii bancnote va dura mai mulți ani. Între timp, actuala bancnotă de 5 dolari va continua să fie emisă. Aceasta va putea fi utilizată chiar și după ce va fi emisă noua bancnotă", a precizat banca într-un comunicat.

În prezent, RBA nu intenționează să schimbe designul altor bancnote australiene, a declarat un purtător de cuvânt pentru BBC. Data la care va fi dezvăluit designul noii bancnote de cinci dolari nu a fost dezvăluită.

Decizia a fost salutată de politicienii aborigeni și de liderii comunității. Conform unor estimări recente, populația First Nations a trăit în Australia cu cel puțin 65.000 de ani înainte de colonizarea britanică.

„Aceasta este o victorie masivă pentru oamenii de bază, oamenii din primele națiuni care au luptat pentru decolonizarea acestei țări", a declarat senatorul Lidia Thorpe.

Regele Charles al III-lea a urcat pe tron după moartea mamei sale, în septembrie. În calitate de monarh britanic, el este și șeful de stat al Australiei, Noii Zeelande și al altor 12 țări din Commonwealth. Rolul său este în mare parte ceremonial. De aceea, portretul monarhului britanic a apărut pe cel puțin un desen din fiecare serie de bancnote australiene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: regele charles bancnota 5 dolari