x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Registrele de vizitatori de la Casa Albă redevin publice

Registrele de vizitatori de la Casa Albă redevin publice

17 Ian 2021   •   21:30
Registrele de vizitatori de la Casa Albă redevin publice

Registrele de vizitatori din birourile-cheie de la Casa Albă vor fi din nouă făcute publice, începând de miercuri, imediat ce preşedintele-ales Joe Biden îşi va prelua mandatul, a anunţat pe Twitter viitoarea secretară de presă, Jen Psaki, transmite DPA.

„De dragul clarităţii, administraţia Biden-Harris va relua politica de a face publice registrele de vizitatori de la Casa Albă. E adevărat, totuşi, că vizitele vor fi limitate pentru o perioadă, deoarece siguranţa pe timp de pandemie este prioritară”, a scris ea.

Decizia anulează o hotărâre a administraţiei Trump de a secretiza registrele. Măsura luată de administraţia republicană care îşi încheie mandatul săptămâna viitoare a dus la un proces în instanţă în 2017, iar apoi s-a ajuns la o înţelegere separată de a permite publicarea lunară a registrelor pentru anumite birouri, dar nu şi pe cele cu vizitele la însuşi Donald Trump.

Registrele de vizitatori din timpul administraţiei Trump vor mai fi secretizate totuşi încă cel puţin cinci ani după plecarea preşedintelui republican, a decis anul trecut o curte de apel federală.

Instanţa a respins o încercare a avocaţilor pentru transparenţă de a obţine publicarea numelor vizitatorilor lui Trump în conformitate cu Legea privind libertatea de informare.

În septembrie 2009, administraţia Obama a fost prima care a făcut publice în mod regulat registrele de vizitatori. Iniţial, administraţia Obama refuzase să facă asta, în acord cu practicile din timpul administraţiilor Bush şi Clinton.

×
Subiecte în articol: casa alba