x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relatia Rusia - Europa de Est

Relatia Rusia - Europa de Est

18 Feb 2005   •   00:00

Radioul public roman a organizat ieri, in colaborare cu Centrul de Studii Strategice Internationale (CSIS) din Washington, o dezbatere pe tema relatiei dintre Europa Centrala si de Est si Rusia, in conditiile transformarilor euroatlantice si europene care au loc in aceasta regiune, dar si a recentelor evenimente din Ucraina.

Discutia, care a reunit analisti, ziaristi, diplomati si oameni politici din Romania, s-a dorit a identifica noi cai de dialog cu Rusia, o tara pe care multi dintre vorbitori au identificat-o ca fiind "atinsa" de ambitii imperialiste. La reuniune au participat si Janusz Bugajski, directorul pentru Europa Centrala si de Est la CSIS, Robin Shepherd, analist politic la CSIS, si Serghei Markov, directorul Institutului de Studii Politice de la Moscova.

S-a dezbatut perceptia Rusiei in tarile central-europene si influnta pe care o mai exercita aceasta tara asupra fostilor sai sateliti. De departe cea mai asteptata parere a fost cea a lui Serghei Markov, care nu s-a sfiit sa afirme ca "Rusia continua sa fie intr-o stare de criza", si imperialismul de care este invinovatita tara sa nu mai exista. La randul sau, Janusz Bugajski a tinut sa aminteasca faptul ca rezultatul alegerilor din Ucraina "a fost o lovitura mare data intentiei presedintelui Vladimir Putin de a restaura Rusia". (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe