x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Remanierea guvernului de la Sofia, sub presiunea protestelor

Remanierea guvernului de la Sofia, sub presiunea protestelor

23 Iul 2020   •   14:54
Remanierea guvernului de la Sofia, sub presiunea protestelor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Contestatul premier bulgar Boiko Borisov a decis remanierea guvernului, ca răspuns la amplele proteste anticorupție desfășurate în mai multe localități din această țară, transmite Reuters.

Acesta i-a demis pe miniştrii de finanţe, economie, interne şi turism. El le-a cerut, săptămâna trecută, mai multor demnitari să demisioneze, în încercarea de a opri speculațiile legate de influențele unui controversat om de afaceri asupra executivului de la Sofia. 

Însă unii oficiali au fost doar mutați de la un portofoliu la altul. Este cazul fostului ministru al Sănătăţii, Kiril Ananiev, care a ajuns la Finanțe. Ananiev are 65 de ani, este expert în întocmirea bugetelor şi a fost adjunct al ministrului de Finanţe în patru guverne, după anul 1998, şi titular al portofoliului pentru scurt timp, în cadrul unui guvern interimar, în 2017.

Mii de tineri, angajați în sistemul de stat, au protestat în fiecare seară din ultimele două săptămâni, cerând demisia lui Borisov, pe care îl acuză că tolerează corupţia, fapt ce duce la slăbirea instituţiilor statuuil de drept, în beneficiul unor grupuri restrânse.

Coaliţia de guvernământ de centru-dreapta a promis că îşi va duce la bun sfârşit mandatul până în martie 2021.

×
Subiecte în articol: bulgaria boiko borisov sofia