x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Repetiţie generală pentru cele parlamentare

Repetiţie generală pentru cele parlamentare

de Petio Petkov    |    09 Mai 2009   •   00:00

În Bulgaria alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la 7 iunie. Şase-şapte partide au şanse de a participa la împărţirea celor 17 locuri repartizate ţării. Pragul este stabilit la 5,88 de procente din voturi. Aceasta înseamnă că pentru a trimite un deputat la Strasbourg vor fi necesare aproximativ 120.000 de voturi.



Favoriţii cursei sunt centriştii din noul partid "Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei", prescurtat GHERB, condus de primarul Sofiei, ex-generalul de poliţie Boiko Borisov. Ei speră să obţină şase-şapte mandate. Urmează Partidul Socialist, fost comunist, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi - partidul etnicilor turci şi al musulmanilor, Coaliţia Albastră - o alianţă a dreptei tradiţionale, şi ultranaţionaliştii din "Ataca".

Interesul faţă de aceste alegeri însă este foarte mic. Dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut participarea la vot va putea fi sub 35 de procente. Partidele politice privesc scrutinul de la 7 iunie în primul rând ca pe o repetiţie generală pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la 5 iulie.

O campanie specifică europeană nici nu a început. Problemele Uniunii sunt departe nu numai de alegătorul bulgar de rând, dar şi de liderii politici. Uniunea Europeană şi instituţiile sale sunt privite la Sofia ca fiind o sursă de subvenţii, greu de obţinut şi un judecător suprem menit să lupte contra corupţiei şi crimei organizate în condiţiile în care justiţia naţională nu face faţă problemelor.

Interesul faţă de scrutinul european se menţine totuşi înalt datorită campaniei dusă din culise împotriva dreptei tradiţionale. Pentru a împiedica restabilirea unităţii fostei UFD care împreună cu centriştii din GHERB va putea deveni o alternativă la alianţa foştilor comunişti cu turcii, a fost iniţial ridicat pragul electoral pentru coaliţii de la 4 la 8 procente, iar în ultimele zile au apărut probleme pentru înregistrarea UFD la Comisia Electorală Centrală.  Reacţia alegătorilor la încercarea de a fi "moldovenizate" alegerile însă va putea fi contrară aşteptărilor. Ultimele anchete arată că în loc să scadă popularitatea Coaliţiei Albastre este în creştere.

×
Subiecte în articol: externe